I det fynske folks tjeneste

Landsret: I orden at fyre smøgtrængende lagermand

Fyringen af den fynske lagermand Svend Jørgensen stod i dag ved magt i Landsretten.

Svend Jørgensen efter dommen i byretten, som han ankede til Østre Landsret.

Den fynske lagermand Svend Jørgensen var i fjor så smøgtrængende, at han ikke kunne overholde rygeforbuddet på sin arbejdsplads. 

Trængende eller ej, så er ens arbejdsplads i sin gode ret til at fyre rygere, hvis de ikke overholder et rygeforbud. Det var dermed  i orden, at fyre Svend Jørgensen for at  overtræde et rygeforbud på den midtfynske frugtsaftfabrik, Orana - tidligere en del af Rynkeby.

Det har Østre Landsret i formiddag afgjort med en stadfæstelse af en præcist et år gammel dom fra Odense byret, som også gav arbejdsgiveren Orana A/S medhold, skriver Ekstrabladet. 

Svend Jørgensen blev fyret, fordi han tændte en cigaret uden for firmaets dertil indrettede rygerområde. Den fynske saftproducent, hvor Svend Jørgensen havde været ansat i 31 år, blev stævnet af hans fagforening, Frie Funktionærer, for uberettiget afskedigelse.

Uenighed of tidligere advarsel

Af landsretsdommen fremgår det, at den smøgforlegne lagermand tidligere havde fået en mundtlig advarsel for at bryde firmaets rygepolitik.

Det mener Svend Jørgensens advokat er påstand mod påstand. 

- I retten har det været meget ord mod ord. Arbejdsgiveren påstod, at der tidligere var blevet givet en advarsel, selvom de ikke kunne bevise det. Der har dommerne valgt at tro mere på dem end Svend Jørgensen, forklarer Rune Henneberg fra Frie Funktionærer i en pressemeddelse og fortsætter:

- Men sagen har været vigtig for os at føre, fordi det er et uafprøvet område. Nu er barren så sat for, hvilke sanktioner arbejdsgiverne må bruge overfor rygere, der overtræder arbejdspladsens interne regler. 

Orana lagde i retten vægt på, at man risikerede at miste store kunder som pepsi, Coca-Cola og Arla, hvis der lå cigaretskodder og flød rundt omkring på på firmaets område.

- Det har været vigtigt for mig at føre sagen til ende, fordi den er så principiel. Jeg er fuldstændig målløs og rystet over, at der i Danmark ikke skal mere til for at blive bortvist end at tænde en cigaret det forkerte sted. Det har haft store konsekvenser for mig, og derfor er jeg rigtig ked af afgørelsen, siger Svend Jørgensen i en pressemeddelse.