Lange arbejdsdage førte til færdselsuheld

Lange arbejdsdage og skæve mødetider på Daloon i Nyborg gjorde medarbejderne så trætte, at fire af dem rent faktisk er faldet i søvn bag rattet på vej hjem fra arbejde. Nu ændrer virksomheden vagtplanerne.

Det fortæller Fagbladet 3F.

I en god mening

De lange vagter blev ellers lavet i en god mening, da Daloon for et lille år siden indførte et nyt pakkeanlæg i Nyborg. På det tidspunkt var det nødvendigt at effektivisere for at holde produktionen i Danmark, så man lukkede en afdeling i Rudkøbing, mens afdelingen i Nyborg skulle effektiviseres.
Ledelsen og medarbejderne blev enige om vagter med 10 ½ timers arbejdstid blandt de cirka 50 3F'ere i rullestuen og det nye pakkeri.

Medarbejderne fik en turnus med fire dagvagter, to fridage, tre nattevagter og to fridage. Dagvagter med mødetider klokken 5.25, og nattevager med mødetid klokken 19.

Flere bivirkninger

Men de nye arbejdstider resulterede i trætte og frustrerede medarbejdere, problemer på hjemmefronten og altså fire medarbejdere, der faldt i søvn bag rattet på vej hjem fra jobbet.
Samtidig med vagtplansændringerne var der nu 20 medarbejdere, der skulle køre langt på arbejde, fordi deres job var flyttet fra Rudkøbing til Nyborg.

- Efterhånden fik vi meldinger ind om, at mange af kollegerne ikke kunne holde til det mere. Det er de fire lange dagvagter, der er problemet. Al energi er væk, familien krakelerer, og man kommer helt ud af balance. På et tillidsrepræ¦sentantmøde efter sommerferien fik vi desuden at vide, at der havde været fire uheld med folk, der var faldet i søvn bag rattet på vej hjem og endt i grøften, siger 3F-tillidsrepræsentant Jan Faber Jensen til Fagbladet.

Og medarbejdernes reaktion er helt forståelig, mener en ekspert.

- Klokken 5.25 er et fuldstændigt sindssygt tidspunkt at begynde en dagvagt på. Kommer man fra Rudkøbing, skal man hjemmefra midt om natten, og så bliver det jo reelt en nattevagt. Dertil kommer, at Daloons nattevagter har været på 10½ time - det er rigtig skidt. Vi anbefaler højst otte timer, siger  Thora Brendstrup, der er lægekonsulent hos 3F til Fagbladet.

Problemerne løses nu med en ny vagtplan fra 2. januar 2006.