Langeland en stor vinder

Langeland er et af de områder, der får mest ud af regeringens forslag til en ny udligningsreform. Ø-kommunen står til at få en gevinst i kommunekassen på 21,6 millioner kroner.

Godt nok får både Bornholm og Lolland flere penge ud af udligningsreformen i kroner, men bliver pengene fordelt ud fra beskatningsgrundlaget i kommunerne, så er Langeland den kommune i landet, der får mest ud af reformen.

- Umiddelbart er jeg glad og tilfreds. Vi bliver tilgodeset, og det er noget vi har brug for, siger Langelands borgmester, Bjarne Nielsen(V).

En håndsrækning fra de velstillede

Hvis man tager forslaget til ændring af beskæftigelsestilskuddet med får Langeland en samlet gevinst på næsten 23 millioner kroner, og er den kommune i landet, der får næst mest ud af reformen.

- Justeringen af udligningsordningen viser, at regeringen prioriterer landdistrikterne. Flere af de landkommuner, som slås med sociale udfordringer og har vanskeligt ved at få økonomien til at hænge sammen i dag, får en håndsrækning fra de mere velstillede kommuner med den nye udligningsordning, siger Carsten Hansen(S), minister for by, Bolig og Landdistrikter.

Odense og Middelfart taber

For de fleste kommuner på Fyn vil reformen betyde flere penge i kommunekassen. Udover Langeland bliver Faaborg-Midtfyn Kommune en af de store vinder

På Fyn er det kun Odense og Middelfart, der får færre penge som følge af reformforslaget. Odense står til at miste 84 millioner kroner som følge af udligningsreformen.

- Jeg ønsker et Danmark, der hænger sammen. Og justeringen af udligningsordningen mellem kommunerne er med til at kompensere for de forskellige udfordringer, som kommunerne har. Den retter op på nogle skævheder, og derved er justeringen med til at understøtte et helt Danmark, hvor vi er solidariske med hinanden, siger Carsten Hansen.

Regeringen fremlægger sit forslag til udligningsreformen onsdag, og herefter skal forslaget forhandles med de partier, der står bag den nuværende reform fra 2007.