Lars Hedegaard: Koldkrigsdom er skandaløs

Juraen gør sig til dommer over historieforskningen, siger islamkritiker Lars Hedegaard efter Bent Jensen-dom.

Islamkritiker Lars Hedegaard var blandt tilhørerne, da Højesteret onsdag dømte historiker Bent Jensen for at krænke journalist Jørgen Dragsdahls ære ved at fremsætte agentbeskyldninger mod journalisten.

Hedegaard har under sagen bakket Bent Jensen op, og islamkritikeren fortsætter efter dommen sin opbakning.

- Skandaløs!

Sådan lyder karakteristikken kortfattet fra Hedegaard, der efter domsafsigelsen nyder en cigaret blandt en lille kreds af meningsfæller i Prins Jørgens Gård ved Christiansborg, som ligger umiddelbart foran landets øverste domstol.

Kort forinden har retsformand Poul Søgaard læst dommens hovedtræk op og fastslået, at Bent Jensen i syv tilfælde har krænket Jørgen Dragsdahls ære med beskyldninger om at være KGB-agent. Og det i en grad, så det var strafbart.

- Højesteret lægger vægt på, at PET ikke har villet anlægge straffesag mod Jørgen Dragsdahl, men det har Bent Jensen heller aldrig skrevet. Og der kan være mange grunde til, at PET ikke har villet rejse tiltale, siger Lars Hedegaard.

Han henviser til, at efterretningstjenesten både for at beskytte sine efterforskningsmetoder og af politiske grunde kan have været tilbageholdende med at anbefale Justitsministeriet om at rejse sag mod Dragsdahl.

- Her er det juraen, der gør sig til dommer over historieforskningen. Jeg er selv historiker og har studeret sammen med Bent Jensen, lyder det fra Lars Hedegaard.

Også en af sagens hovedpersoner, Bent Jensen, ser dommen som et angreb mod historieforskningen.

- Det er meget alvorligt i forhold til historieforskningen. Der er jo ingen, der har beskyldt mig for at digte.

Bent Jensen skal i sagen straffes med en bøde på 10.000 kroner. Derudover skal han betale 100.000 kroner i torterstatning til Jørgen Dragsdahl og en halv million kroner, som skal dække Dragsdahls sagsomkostninger.