Lars Høghs fodboldliv på tryk

Lars Høgh, den fynske "nationalhelt", skal nok få solgt sin erindringsbog, Et fodboldliv, i boghandlerne op til jul. Den er fuld af sjove minder fra et langt fynsk fodboldliv.

Masser af bold - og ikke så meget andet

Af Anders W. Berthelsen

Lars Høgh, den fynske "nationalhelt", skal nok få solgt sin erindringsbog, Et fodboldliv, i boghandlerne op til jul. Den er fuld af sjove minder fra et langt fynsk fodboldliv. Ingen anden har været målmand på topplan gennem så mange år for den samme klub. Fra debuten for OB i 1977 til afskedskampen i 2000 nåede Poul Lars Høgh Petersen, som er hans rette navn, i alt 817 førsteholdskampe. Hertil kommer otte landskampe, bl.a. under VM i Mexico, hvor han huskes for flere pragtredninger.
Lars Høgh lader andre om at revse trænere, spillere, samfundet, udviklingen. Hans erindringsbog er en klassisk fodboldheltebog uden knubbede ord. Detaljeret fortæller han om debuten i 1977, om de vigtige kampe, da OB blev dansk mester i 1977, 1982 og 1989. Om landskampene og om OB's imponerende bedrifter i 1994 i den europæiske klubturnering, da Høghen holdt buret rent i Madrid.
Anekdoter og sjove oplevelser præger bogens kapitler. En af de muntre episoder handler om en venskabskamp mellem Europa og Sydamerika. Det lykkedes for den danske landsholdsspiller Klaus Berggreen at "snakke" arrangørerne af denne kamp til også at udtage den næsten ukendte "Mr. Lars Hogh from OB". Berggreen morer sig gevaldigt med at præsentere den ukendte OB'er for verdensstjerner som Valdano, Gentile, Rossi, Rummenigge og Kempes, men Høghen ler sidst, da de to møder den belgiske målmand Jean-Marie Pfaff, som forveksler Berggreen med Jan Mølby.
De største stjerner er også tit de største mennesker, skriver Høgh flere gange i bogen, der ellers ikke forsøger sig ud i den højere filosofi. Klogt nok har Lars Høgh bogen igennem begge ben på jorden. Savner man dybere betragtninger om fodboldspillets udvikling og professionalisering gennem de 25 år, fynboen har vogtet buret, skal man søge oplysningerne andre steder, f.eks. i kollegaen Morten Bruuns erindringsbog.
Høgh giver dog flere steder spændende indblik i klublivet og har bl.a. en interessant karakteristik af træneren Richard Møller Nielsen. "I Richard Møller Nielsen havde vi en træner, der var meget mere end en træner. Richard havde tilført klubben en professionalisme, som på daværende tidspunkt var meget atypisk for danske klubber. Richard var den af alle trænere, der kendte de enkelte modspilleres styrke og svagheder bedst. Vi var i den bedste form, og hans engagement til træning og i kamp smittede af på alle omkring holdet. Samtidig havde man utrolig respekt for ham, og jeg må indrømme, at jeg som helt ung til tider nok var bange for Richard".
Lars Høgh har selv ført pennen i bogen, der udgives på forlaget Cicero fredag den 10. november.