I det fynske folks tjeneste

Ledige i praktik: to fynske kommuner i bund og top

Odense Kommunen ligger i bunden, mens Middelfart Kommune ligger i toppen, når det kommer til at sende kontanthjælpsmodtagere i virksomhedspraktik.

Danmarks midtpunkt, Fyn, deler top og bundplaceringerne, når det kommer til at sende kontanthjælpsmodtagere i virksomhedsrettede forløb.

Det skriver Ugebrevet A4.

I bunden af opgørelsen ligger blandt andet Odense Kommune, der kun har haft 9 procent af kommunens kontanthjælpsmodtagere i praktik i en virksomhed eller et job med løntilskud. Det er det laveste på Fyn. 

Men derimod ligger en af øens andre kommuner helt i top, når det kommer til virksomhedspraktik. 

Middelfart Kommune er med 45 procent helt oppe i toppen, viser de nye beregninger, som Dansk Erhverv har foretaget på baggrund af tal fra jobindsats.dk.

Læs også Kronisk syge Lone: Hvorfor skal jeg tæskes gennem det her i så mange år?

Tallene viser, hvor mange procent af kontanthjælpsmodtagere i de enkelte kommuner, der i 3. kvartal 2017 var i virksomhedsrettede forløb såsom virksomhedspraktik og job med løntilskud.

Den forældede bund

Formand for beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune og rådmand Steen Møller (K) indrømmer overfor Ugebrevet A4, at kommunens metoder er forældet, når det kommer til aktivering af kontanthjælpsmodtagerne.

- Set i bakspejlet har den metode, som vi har brugt i Odense til at hjælpe kontanthjælpsmodtagere og øvrige ledige i job, været en fejl. Derfor har vi også valgt at lave det om nu og har fundet de ressourcer, der skal til for at skrue op for virksomhedsindsatsen, siger rådmanden til ugebrevet. 

Læs også Job til flere fynske kontanthjælpsmodtagere: - Dejligt at få kolleger

Indtil juli i år har Odense Kommune sendt kontanthjælpsmodtagere ud i miljøer, hvor de kunne omgås. Men med den metode har der ikke været nogen direkte kontakt til virksomhederne. 

Det har ikke virket, og derfor har kommunen nu ansat en masse virksomhedskonsulenter, der skal sørge for at få ledige i virksomhedspraktik fremadrettet. 

Den fynske top

I Middelfart ser tingene meget anerledes ud. 

Der har kommunen nemlig oprettet et mentorkorps, som hjælper de ledige i praktik. 

- Vores mentorkorps støtter borgerne i alle henseender. De tager på ture med borgerne, de ringer op til borgerne og siger 'husk lige, du har en aftale med købmand Olsen',« fortæller Morten Weiss-Pedersen og gør opmærksom på, at Middelfarts mentorsystem er så stor en succes, at man har undervist andre kommuner i at følge trop, fortæller Morten Weiss-Pedersen (K), der er formand for beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget i Middelfart Kommune til ugebrevet

Kontanthjælpsmodtagere i de fysnke kommuner, der sendes i virksomhedsrettede forløb

Middelfart Kommune: 45 procent
Nordfyn Kommune: 27 procent
Odense Kommune: 9 procent
Kerteminde Kommune: 13 procent
Nyborg Kommune: 33 procent
Svendborg Kommune: 17 procent
Faaborg Midtfyn Kommune: 34 procent
Assens Kommune: 20 procent
Ærø Kommune: 28 procent
Langeland Kommune: 22

Kilde: Ugebrevet A4