I det fynske folks tjeneste

Ligbrænding skaber dårlig luft i Odense

Kviksølvklumper i tænderne på de afdøde odenseanere er et problem. Når ligene brændes skaber kviksølvet dårlig luft over Odense.

-

Kviksølvklumper i tænderne på de afdøde odenseanere er et problem. Når ligene brændes skaber kviksølvet dårlig luft over Odense.

Ligbrænding skal ikke gå udover miljøet.  Derfor kræver Fyns Amt nu, at man gør noget ved lugt og støvgenerne fra Odense Krematorium.

Et støvfilter skal nu forhindre at de daglige brændinger generer borgerne i landets 3. største by. Filteret skal indstalleres i krematoriets to ovne.

- Det er ikke et filter som det vi kender fra støvsugeren. Det er ret stort,  men det vil uden problemer kunne placeres i bygningen. Sådan lyder det fra Ib Doktor, der er afdelingsleder i Park og Vejafdelingens driftskontor, Odense.

Det er forskellige målinger i årene 2000-2003 som nu får Fyns Amt til at kræve et indkøb af filteranlæg til krematoriet.

- I enkelte tilfælde er grænseværdien for udledning af kviksølv overskredet. Det der det, vi nu vil forhindre sker igen, siger Ib Doktor. ved at sætte fokus på de afdødeds kviksølv-plumber, så fastslår han den iøjnefaldende oplysning om miljøfaren ved ligbrænding.

Odense Krematorium var sidst igennem en miljøgodkendelse i 2000. Her var det også fremme, at et filter ville være en god ting, for at mindske lugt og støvgener fra krematoriet. Det slås fast at et filter vil være en forbedring af miljøet. Samtidigt er der også håb om store energibesparelser. 

Det vil koste 3.400.000 kroner at etablere de nye filteranlæg.
Odense Krematorium er placeret i Odense C ved Odense Universitets Hospital.


Kravet om et filter ligger nu ved Miljø- og Teknikudvalget og skal behandles tirsdag d. 15. februar.