I det fynske folks tjeneste

Løkke er klar med dødsstød til regionerne

Statsministeren fremlægger fredag en plan, der skal afskaffe landets fem regioner i løbet af de næste to år.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil på Venstres sommergruppemøde fredag præsentere en plan for hurtig afskaffelse af Danmarks fem regioner, erfarer Berlingske.

Regionerne skal således være væk inden det planlagte regionsrådsvalg i 2013, og regeringen vil derfor indkalde til politiske forhandlinger om, hvordan landets sygehuse fremover skal drives, skriver avisen.

På forhånd er der opbakning til et opgør med regionerne fra de øvrige partier i den borgerlige blok.

- Hvis Venstre allerede har tanker om, hvordan en ændring rent faktisk kan se ud, så vil det jo bare gøre, at vi kan rykke hurtigt hen over brættet, siger Kristian Thulesen Dahl, gruppeformand hos Dansk Folkeparti, til Berlingske.

De i alt fem regioner har drevet landets sygehuse siden 2007, hvor regeringen og Dansk Folkepartis kommunalreform trådte i kraft.

Men ifølge Venstre er regionernes opgave med at fastlægge fremtidens mere centralistiske sygehusstrukturer med de såkaldte supersygehuse løst.

Fra nu af drejer det sig om driften, og her vil Venstre i valgkampen kaste sig ud ud i et angreb på de fire socialdemokratisk ledede regioner, erfarer Berlingske.

Ifølge Venstres Carl Holst, der er formand for den femte region, giver det umiddelbart ikke nogen mening, at statsministeren vil nedlægge regionerne. Han mener således, at regionerne har været en succes:

- Jeg synes, det har en kant af, at man tror, man kan løse alle problemer i det danske samfund ved at nedlægge regionerne. Men hvis man tror det, har man misforstået noget, siger han til avisen.

Socialdemokraterne og SF er imod en nedlæggelse af regionerne.