Løkke får fynsk modstand

Både forskere, politikere og læger på Fyn modtager regeringens plan om at nedlægge de fem regioner med hovedrysten. Planen er "skandaløs dum", siger en fynsk professor.

Venstre offentliggjorde fredag deres plan om at erstatte de fem regioner med tre bestyrelsesledede sygehusregioner i Aarhus, Odense og København.

Hvis regeringen fortsætter efter folketingsvalget vil regionerne være nedlagt i 2013.

Politikere imod

Men det er langt fra et enigt parti, der står bag statsministerens udspil.

- Regionerne skal ikke nedlægges og erstattes af ansigtsløse bestyrelser. Der skal tværtimod mere folkestyre til. Folk, opstillet af folket, valgt af folket. Og potentielt vraget af folket, hvis de ikke gør det godt nok, siger venstremanden Søren Steen Andersen, der også er viceborgmester i Assens.

De fynskvalgte folketingsmedlemmer bakker heller ikke op om planen.

- Det er så den vej, Venstre nu har skibet sig ind på. Det er beskæmmende i en verden og en tid, der i den grad råber på demokratiske løsninger og ikke på embedssystemer, centralisme og fremmedgørelse, siger Britta Schall Holberg, tidligere indenrigsminister fra Venstre.

- Jeg havde meget gerne været forslaget foruden, og set at regionerne havde fået længere tid til at vise deres værd, siger Lars Chr. Lilleholt, medlem af Venstres folketingsgruppe.

Skandaløst

Heller ikke de sundhedsfaglige eksperter kan se fornuften i at nedlægge regionerne efter fem år.

- Det er skandaløst dumt, at man opretter en konstruktion omkring regionerne og så pludselig siger til dem, at de ikke duer - til trods for, at de har gjort det, som man bad dem om. Og til trods for, at de har gjort det under meget vanskelige betingelser, siger Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse ved Syddansk Universitet til Politiken.

Han bliver bakket op af en sundhedsøkonom fra SDU.

- Jeg savner en begrundelse for, hvilke opgaver og funktioner de nuværende regioner ikke har løst? Og hvad er sandsynligheden for, at en ny konstruktion med tre regioner skulle løse de opgaver bedre, siger Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

Ingen forskel

På OUH er kritikken mere afdæmpet.

- Jeg tror ikke at det vil gøre nogen forskel for den enkelte patient hvis vi går fra fem til tre enheder. Jeg kan ikke se at styringen bliver anderledes, og at de enkelte områder får andre muligheder end de har i dag, siger Jørgen Fisker, overlæge og funktionsleder på Anæstesi-afdelingen på OUH.

Oversigt

    Oversigt