Løkke fejrede de hjemløse i Kongens Have

- Jeg har en kæmpe respekt for Hus Forbi: Statsministeren mødte op til hjemløseavisen Hus Forbis 20 års jubilæum i Odense.

De hjemløses avis Hus Forbi fejrede i Kongens Have i Odense i dag, at det er 20 år siden, at den første sælger gik på gaden. En af dem, der lagde vejen forbi for at sige tillykke, var landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V). Han fortalte TV 2/FYNs reporter på stedet, at han kom for at vise sin kæmpe store respekt for avisen.

- Der er en kæmpe forskel på at række hånden frem og sige, ’du kan vel ikke give et par kroner eller en smøg’ og at sige ’vil du købe en avis’, siger Lars Løkke Rasmussen.

I sin egenskab af partiformand var han sidste år med til at give projektet Venstres frihedspris.

- Det er et fantastisk projekt, som er med til at give en masse hjemløse identitet, fortæller han.

Statsministeren er bekymret over stigningen i antallet af hjemløse, men har ikke nogen løsning på rede hånd:

- Det er jo et dilemma, for vi lever i et af verdens rigeste velfærdssamfund med et enormt, finmasket sikkerhedsnet. Ingen behøver at være hjemløs, men alligevel er der nogen, der bliver det. 

Han mener ikke, at samfundet kan få problemet til at gå væk.

- Det er jo et krydsfelt af folk, hvor livet er gået dem imod. De får ondt i livet, har misbrug og andet. Der er ikke noget, vi hellere ville gøre end bare at kunne trylle det væk.

I stedet vil han se, om der kan skabes løsninger, der kan få de hjemløse tættere ind på samfundet, fx ved at udvikle nye boligformer. Samtidig har hans regering i dag fremlagt et forslag om et socialt frikort, hvor de socialt udsatte skal kunne tjene op til 20.000 kroner om året, uden at det skal koste dem ydelser, eller at de skal betale skat af pengene.

- Vi har brug for, at de mennesker kommer lidt tættere på centrum, lyder det fra statsministeren. Han mener dog fortsat, at den enkeltes frihed kommer i første række. 

- Samfundet kan ikke sikre det enkelte menneskes lykke. Nogle af de hjemløse, jeg selv kender, er folk, som egentlig har haft et godt liv, og så på et eller andet tidspunkt er der noget, der er gået i stykker. Et samliv, der er ophørt, og så har flasken taget over. Og det kan man jo ikke lovgive sig ud af, siger Lars Løkke Rasmussen.

Men når skaden så er sket, mener han, at samfundet skal stå klar med behandlingstilbud og psykiatriske tilbud til dem, der har behov. Og så nogle mere skæve boligtilbud, som passer til de hjemløses behov:   

- Hvis man har boet på gaden i ti år, så er det altså svært at flytte ind bag en ligusterhæk.