Løkke: Holst besluttede selv at træde tilbage

Statsministeren tager forsvarsministerens beslutning om at trække sig til efterretning.

Forsvarsminister Carls Holst (V) har tirsdag formiddag orienteret statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om, at han ønsker at træde tilbage.

Ifølge Løkke er det Holsts egen beslutning.

- Jeg talte tidligere i dag med forsvarsministeren som kontaktede mig meget fattet og afklaret med et ønske om at blive fritaget for sin forpligtelse som forsvarsminister og minister for nordiske anliggender, siger Løkke.

- Det er en beslutning, han har truffet, og det er en beslutning, jeg tager til efterretning.

Forsvarsminister Carl Holst meddeler i en pressemeddelelse, at han træder tilbage, fordi sager fra hans tid i Region Syddanmark "skygger".

Carl Holst har haft flere sager hængende over hovedet, efter at han blev udnævnt som minister for Forsvaret og nordisk samarbejde.

Sagerne om udbetalt eftervederlag fra regionen til Carl Holst, håndteringen af utilfredse flymekanikeres krav om at stoppe indsatsen mod Islamisk Stat, og grundlaget for den danske krigsdeltagelse i Irak har tidligere bragt forsvarsministeren i fokus.

Senest har sagen om, at Carl Holst tilsyneladende har brugt Region Syddanmarks daværende ansatte Christian Ingemann Nielsen som sin personlige hjælper i forbindelse med folketingsvalget i sommer dog overskygget alt.

- Jeg synes ikke, der er meget at glæde sig over, siger Løkke til spørgsmålet om, hvorvidt han er glad for Holsts beslutning.

- Forsvarsministeren havde den vurdering, at den turbulens, der var forårsaget af de sager, der knytter sig til hans tidligere virke, ville skygge over hans arbejde. Plus at det helt åbenlyst har nogle menneskelige omkostninger, siger Løkke om baggrunden for Holsts beslutning.

Han svarer ikke direkte på spørgsmålet om, hvorvidt Holst havde kunnet blive som forsvarsminister, hvis han ikke selv havde trukket sig.

Løkke understreger, at sagen om, hvorvidt Holst har ladet Region Syddanmark betale for personale, der har ført folketingsvalgkamp for Holst, fortsat er uafklarede.

- Der kører en proces ved Tilsynsrådet, og der er sådan set ingen, der ved med sikkerhed, præcis hvad der er op og ned, understreger statsministeren.

- Jeg vil, formentlig i morgen (onsdag, red.), drage omsorg for, at vi får en ny forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde, siger statsministeren.