Lovlydige buspassagerer tvunget til snyd

Det nye elektroniske billetsystem hos Fynbus tvinger i visse tilfælde lovlydige fynske buspassagerer til at snyde. Når det sjællandske busselskab kører fra Spodsbjerg til Odense, er det simpelthen umuligt for passagerne at betale for deres rejse.

-

Det nye elektroniske billetsystem hos Fynbus tvinger i visse tilfælde lovlydige fynske buspassagerer til at snyde. Når det sjællandske busselskab STS kører fra Spodsbjerg til Odense, er det simpelthen umuligt for passagerne at betale for deres rejse.

På hverdage er der mellem seks og otte afgange på ruten mellem Spodsbjerg og Odense, der bliver betjent af STS. Busserne kommer fra Nykøbing Sjælland og tager færgen over mellem Tårs og Spodsbjerg og fortsætter til Odense.

Ingen kortlæsere
På Falster betaler passagererne med et lokalt klippekortsystem, men når busserne kører fra Spodsbjerg til Odense er der problemer med betalingen.

Busserne har nemlig ikke fået installeret kortlæserne, der er nødvendige for at aflæse de nye elektroniske klippekort fra Fynbus.

Kører gratis med
Det betyder, at passagerer med et elektronisk klippekort simpelthen ikke er i stand til at betale for deres rejse, og i stedet får de lov at køre gratis med STS-busserne.

Chaufførerne hos STS har været på kursus i at betjene det nye fynske udstyr, men Fynbus har endnu ikke installeret kortlæserne i STS-busserne. Og i følge et notat fra Fynbus kan det trække ud til sommer før STS-busserne får installeret kortlæserne.

Indtil da kan de fynske buspassagerer altså rejse helt gratis med linje 800 mellem Spodsbjerg og Odense - blot de vælger én af de afgange, der bliver betjent af STS.

TV2/Fyn konfronterede fredag formanden for Fyns Amts Trafik- og Miljøudvalg, Poul Weber med, at passagerer rejser gratis i Fyns Amt. Senere på dagen oplyste han, at installationen af de fynske kortlæsere i STS\'s busser vil blive sat i gang i løbet af en uge.

Også snyd på resten af øen
På resten af Fyn er der også rig mulighed for at snyde med det nye elektroniske billetsystem. Chaufførerne skal nemlig ikke kontrollere om passagererne rent faktisk betaler for det antal zoner de skal rejse. Kortlæserne siger blot beep, og chaufføren kan ikke kontrollere hvor mange takstzoner, der bliver betalt for.

Fyns Amt ser dog ingen problemer i den manglende kontrol.  Formanden for Trafik- og Miljøudvalget i Fyns Amt, Poul Weber(V), mener at forsvindende få fynboer snyder.

Ærlige fynboer
\"Vores kontrollører har taget under en håndfuld, der ikke har betalt for de zoner de rejser. Det er ikke noget problem\", siger Poul Weber.

I Vejle Amt har de dog helt andre erfaringer. Her snyder omkring en halv procent af passagererne, og det betyder at busselskabet går glip af en halv million kroner.

Poul Weber har ingen forklaring på, hvorfor fynboerne tilsyneladende er mere ærlige end jyderne.