Lyntestcentre er rykket ud i sommerlandet - bare ikke på Fyn

Region Syddanmark og Carelink, der foretager lyntest på Fyn, vil justere testindsatsen, når behovet opstår i sommerlandet.

Tusindvis af syddanskere og udenlandske turister vil holde sommerferie på Fyn og i resten af regionen i de kommende uger. 

Men selvom syddanskerne går på ferie, og der kommer udenlandske turister på besøg, så er behovet for testkapacitet samlet set faldende i forhold til tidligere på året.

Det betyder, at Region Syddanmark i samarbejde med kommunerne løbende tilpasser testkapaciteten. Regionen vil hele sommeren være klar til at teste, der hvor borgerne befinder sig i sommerugerne.

Brian Rosenberg, som er direktør hos Carelink, der foretager lyntest på Fyn og resten af Region Syddanmark, siger til Ritzau, at der er fokus på testcentre i sommerlandet.

- Vi kommer løbende til at justere, for det er ubetrådt land. Vi ved jo ikke, hvor stort behovet er i sommerbyerne.

- Vi konstaterer bare, at folk flytter fra byerne og ud i sommerhusområderne, og så flytter vi med og tager bestik af det, når vi kommer i gang, siger Brian Rosenberg.

Justering

Regionen har over de seneste par uger undersøgt behovet hos kommunerne. Regionen vil primært nedjustere i antallet af podere og åbningstider, så de reflekterer kommunernes behov hen over sommerferien. 

Enkelte hurtigteststeder lukkes ned, da deres primære opgave har været at teste eksempelvis skoler, der lukker ned henover sommeren. Testtilbuddet flyttes i stedet til et andet sted i kommunen, hvor de kan gøre større gavn.

Link til teststeder og køtider på Fyn

- Vi tilpasser testkapaciteten nu, og så holder vi sammen med kommunerne og de nationale myndigheder tæt øje med behovet og udviklingen i hele sommerferien. Som det ser ud lige nu, er der især stille ude på teststederne i aftentimerne. Derfor vil flere steder lukke lidt tidligere i den tilpasning, vi har planlagt lige nu, siger koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen.

De mobile PCR-testbiler, som regionen lancerede for et år siden, vil også denne sommer besøge de steder, hvor der ofte er mange mennesker, heriblandt strande og turistområder. 

Regionens indbyggere og gæster vil kunne finde en ugeoversigt for uge 27-32 over de mobile PCR-testbiler på regionens hjemmeside. Planen vil blive opdateret hver fredag.

Brian Rosenberg understreger overfor Ritzau, at Carelink vil gøre alt, for at danskerne fortsat finder det nemt at blive testet.

- Forhåbentligt kommer man ikke til at kunne mærke det så meget, fordi det jo stadig er sådan, at serviceniveauet opretholdes. Vi vil i hvert fald satse på så få gener for danskerne som muligt, siger Brian Rosenberg.

Fakta: Her er der oprettet lyntestcentre i det danske sommerland