For mange kræftpatienter venter for længe på svar

Fra september bliver det lettere at sende patienter med "uklare symptomer" direkte til undersøgelse på sygehus

Kræftens Bekæmpelse vil have etableret en række "Ja-Nej"-klinikker, hvor patienter med uklare symptomer kan bliver undersøgt og hurtigt få svar på, om de har kræft eller ej.

Det skriver Berlingske.

Kravet kommer, fordi det har vist sig, at et stort antal patienter ikke passer ind i de såkaldte kræftpakker, som skal sikre hurtig og effektiv behandling.

De praktiserende læger henviser kun patienter med tydelig tegn på kræft til de hurtige pakkeforløb.

- Der skal ikke være besværlige procedurer eller bureaukrati. Lægen skal sende sin patient af sted her og nu til relevante undersøgelser, siger formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olsen til avisen.

En ny undersøgelse viser, at helt op til 60 procent af kræftpatienterne ikke kommer ind i behandlingssystemet via kræftpakkerne, som blev indført i 2008 for at sikre hurtige forløb på få uger.

I Danske Regioner erkender man problemet. Formanden for sundhedsudvalget, Ulla Astman (S) fremhæver dog, at der netop er tænkt på den gruppe patienter i den aftale, som regionerne har indgået med regeringen under overskriften "Jo før - jo bedre".

Her er der afsat 1,1 milliarder kroner til at opprioritere området de kommende år.

De praktiserende læger får fra september 2015 udvidet adgang til at henvise deres patienter direkte til undersøgelser på sygehuset, og de praktiserende læger skal efteruddannes, så de kan spotte kræftsymptomer tidligere.

Derudover indebærer aftalen, at Regionerne skal sørge for, at de praktiserende læger får nem adgang til rådgivning om konkrete patienter fra sygehusenes specialistlæger.

Det ligger også i aftalen, at der til næste år vil kunne gennemføres cirka 18.000 ekstra CT-skanninger og cirka 36.000 ekstra ultralydsskanninger.

Oversigt

    Oversigt