Mangel på psykiatriske læger

Over hver tiende lægestilling i psykiatrien er ubesat i Region Syddanmark, og det giver dårligere behandling af de psykisk syge, erkender regionen.

I Region Syddanmark er der normering til 315 psykiatriske læger. Men der er kun 280 læger.

De manglende læger er simpelthen ingen steder at få, dels fordi der er blevet uddannet for få læger, og dels fordi det ikke har været så attraktivt at tage det psykiatriske lægespeciale.

Regionens psykiatridirektør, Jacob Stengaard Madsen, peger på, at det ikke betyder, at der bliver behandlet færre patienter end i andre regioner, eller at man ikke overholder ventetidsgarantien på otte uger.

- Men det er klart, at det får nogle konsekvenser for kvaliteten af behandlingen. Desuden betyder det, at de læger vi har, må løbe hurtigere og prioritere deres tid ganske hårdt, siger Jacob Stengaard Madsen.

Også formanden for regionens Psykiatriudvalg, Freddie Madsen fra Dansk Folkeparti, erkender, at der er et problem.

- Helt sikkert, vi har et problem. Det er bare ikke nemt at gøre noget ved, fordi der simpelthen ikke findes ledige psykiatriske læger, men vi gør, hvad vi kan for at tiltrække flere læger til Region Syddanmark, siger Freddie Madsen.

Én af dem, der mærker manglen på psykiatriske speciallæger, er den 50-årige maniodepressive Henrik Bruun-Petersen fra Aabenraa.

Han oplever, at han i stedet for at tale med en læge må "nøjes" med en sygeplejerske.

- Det er meget frustrerende. Sidst talte jeg med en sygeplejerske for 14 dage siden, og hun bookede så tid til, at hun kunne tale med lægen. De er skubbet et mellemled ind mellem lægen og mig, og det er ikke tåleligt, fordi det forlænger den tid, der går fra jeg kommer i kontakt med systemet og til jeg får den rigtige behandling og medicin. Og det går ud over min familie, siger Henrik Bruun-Petersen.

Oversigt

    Oversigt