Maria blogger om bøger: - Det er glæden ved bøger, der driver mig

Tidligere skulle man lede efter boganmeldelser i dagbladene, hvis man skulle finde den rette bog til aftenkaffen. Men nu har bogbloggere vundet indpas og respekt i litteraturens verden.

Røde, grønne, gule og blå bøger står på række i Maria Johansens bogreol hjemme i hendes hus i Odense.

De bliver læst. Hver og en. Men når Maria Johansen vender den sidste side i sin roman, novelle eller digtsamling, lægger hun den ikke tilbage i bogreolen lige med det samme.

- Jeg har altid elsket at læse, men når jeg var færdig med en bog, havde jeg altid en flad fornemmelse. Derfor begyndte jeg at kombinere skrivning og læsning ved at skrive om bøgerne.

Danmarks bedste bogblogger

Sådan startede bloggen "Book me up, Scotty", som tilbage i november fik prisen som Danmarks bedste bogblog til Danish Book Blog Award 2019. Og lige netop bogblogs er et fænomen, der er blevet mere og mere velkendt i løbet af de seneste fem år.

Tidligere skulle man lede efter boganmeldelser i dagbladene, men i takt med de sociale mediers udvikling og bloggernes fremtræden mærker de danske bogbloggere, at de bliver taget alvorligt i branchen.

- Jeg synes, vi bliver taget alvorligt af forlagene. Nogle gange kan jeg endda se, at anmeldelserne uden på bøgerne er lavet af bogbloggere.

Fynske bogbloggere

Læseglæde

Politikens Forlag var et af de første forlag, der greb bogbloggerne som platform for at få deres bøger ud til andre målgrupper, og det er også et af de forlag, Maria Johansen får sine bøger fra. Hvert år sender forlaget flere og flere bøger ud til bogbloggerne.

- De gør et kæmpe frivilligt og entusiastisk arbejde. Den læseglæde, de spreder, er imponerende, siger Helle Skov Wacher, der er pr-konsulent hos Politikens Forlag.

For det er kærligheden til bøger, der driver bogbloggerne, og langt de fleste bogblogs er båret af frivillige kræfter, som ikke modtager honorarer eller lignende for deres arbejde.

- Jeg kan ikke se, hvordan det skal være muligt at tjene penge på at anmelde bøger. Livsstilsbloggere tjener eksempelvis penge på at reklamere for forskellige produkter, men hvis jeg begynder at reklamere for bøgerne, er det jo ikke længere en anmeldelse, fortæller Maria Johansen.

Alle har muligheden

Godt nok er Maria Johansen uddannet i kultur og formidling, og til daglig er hun skolelærer. Men hvis man selv sidder med en drøm om at blive bogblogger, skal man ifølge Maria Johansen bare gøre det:

- Hvis man kan stave og sætte en sætning sammen, kan man da sagtens blive bogblogger. Om du så er håndværker eller frisør. Jeg tror, det skal være glæden ved bøger, der driver dig. Det tror jeg er det vigtigste.

Du kan møde Maria Johansen og andre bogbloggere, forfattere og læsere til Det Fynske Bogtræf i Svendborg den 8. februar. Se programmet her.

Det fynske bogtræf

Oversigt

    Oversigt