Marine Nationalpark i Lillebælt: - Symbolpolitik af værste skuffe

Det er en stor fejltagelse at nedlægge trawlfiskeri, mener Bælternes Fiskeriforening. Men det kan blive virkeligheden med ny Christiansborg-aftale om marine naturnationalparker.

Det skaber stor splittelse, at Regeringen og SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne lørdag er blevet enige om en delaftale, hvor man blandt andet vil etablere en ny marin naturnationalpark i Lillebælt.

quote Jeg vil næsten kalde det uartigt, at køre henover erhvervet på den her måde.

Allan Buch, Formand for Bælternes Fiskeriforening

Marine naturnationalparkerne er et nyt fænomen, men alt tyder på at trawlfiskeri er slut i området. 

Det håber både miljøministeren Dan Jørgensen (S) og Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd (S) i hvertfald på. 

- Det er klart, miljøet i havene er meget pressede. Og Bælthavet er et sted, vi skal passe ekstra godt på. Vi ved jo, at fiskerene bliver påvirket af det her. Men det er nødvendigt for at passe på vores natur, fortæller Dan Jørgensen, der er Klima-, energi- og forsyningsminister.

- Vi har jo i nogle år haft det, der hedder Naturpark Lillebælt med fantastisk natur. Derfor ved vi, hvad der virker og hvad, der ikke gør. Derfor kunne vi godt tænke os at bundtrawl stoppede, fortæller Johannes Lundsfryd, Borgmester i Middelfart.

Blandet modtagelse 

Men det er langt fra alle der ser så lyst på sagen som de to politikere. Formand for Bælternes Fiskeriforening Allan Buch deler slet ikke deres begejstring. 

- Det er ren symbolpolitik af værste skuffe, vil jeg sige, fortæller Allan Buch. 

I følge ham er det svært at forstå, at man har gennemført sådan en beslutning uden overhovedet at indvolvere erhvervet, det går ud over. 

- Jeg vil næsten kalde det uartigt at køre henover erhvervet på den her måde. Vi er selvstændige mennekser, der tjener vores egne penge, og det vil vi gerne blive ved med. Det er utilstedeligt, at vi skal opleve det her, forklare Allan Buch. 

Ifølge ham kommer det til at give store konsekvenser, hvis man lukker for trawlfiskeri. 

- Ved Langeland og Storebælt står trawlfiskeri for 90 procent af de fisk, der bliver fanget. Så hvis man fjerner det, fjerner man grundlaget for at have mindre fiskeri, uddyber Allan Buch.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen mener ikke selv, at han og regeringen er blind for erhvervsinteresserne og den store indflydelse, det kommer til at have for erhvervet. Men han mener alligevel det er nødvendigt. 

- Nogle biologer vil nok hævde, at man skulle have gjordt det for mange år siden. Og grunden, til at man ikke har gjort det før, er nok at man har taget hensyn til de her erhverv. Men det er altså nødvendigt for at kunne rette op på biodiversiteten på havbunden, fortæller Dan Jørgensen.