I det fynske folks tjeneste

Masser af fødselsdags- arrangementer

Mandag blev det endelige program for Odenses fejring af H. C. Andersens fødselsdag fremlagt. Programmet spænder over dagene 1. til 3. april og omfatter et væld af begivenheder med digteren i fokus.

-

Mandag blev det endelige program for Odenses fejring af H. C. Andersens fødselsdag fremlagt ved et pressemøde på Odense Rådhus. Programmet spænder over dagene 1. til 3. april og omfatter et væld af arrangementer.

Beskrivelse af de enkelte arrangementer:

Ny udstilling i H.C. Andersens Barndomshjem
Museet i H.C. Andersens Barndomshjem er under ombygning: De små stuer kommer til at rumme en rekonstruktion af det navnkundige skomagerværksted, der var rammen om Andersens tidlige barndom fra 1807 til 1819.

Odense Bys Museer fejrer H.C. Andersen
Odense Bys Museer har i mange år højtideligholdt eventyrdigterens fødselsdag den 2. april bl.a. med kransenedlæggelse ved statuen i Eventyrhaven og ikke mindst ved uddeling af H.C. Andersens Legat til en flittig skoledreng i Odense. Traditionen tro fastholdes disse begivenheder.

\"I H.C. Andersens Fodspor\" - fodrejse, fliser og folder
Som led i det EU-støttede projekt Liveable City vil en rute gennem Odense \"I H.C. Andersens fodspor\" begynde den 30. marts 2005. Det sker samtidig med Odense Bys Museers genåbning af H.C. Andersens renoverede barndomshjem med nye udstillinger. Rundt omkring i bymidten vil man kunne finde tretten kvadratiske granitsten nedlagt i fortovet. Stenene skal markere, at stederne har tilknytning til H.C. Andersen og vil være udsmykket med H.C. Andersens papirklip \"solhovedet\". Med til projektet hører en helt ny folder, som bl.a. indeholder et bykort, hvor de 13 steder er markeret samt en lille tekst om hver af dem.

Oplæsning af eventyr i Odenses bybusser
Odense Bytrafik fejrer H.C. Andersens fødselsdag med oplæsning af eventyr i alle Odenses bybusser den 2. april. Det er 6 øvede fortællere fra Odense Fortællekreds, der kommer rundt i busserne og læser højt for passagererne.

Udsmykning af Odense By
Odense Kommunes grønne HCA-udsmykningsplan vil i forbindelse med fødselsdagsweekenden kunne opleves forskellige steder i byen.

Fødselsdagsfest på Odense Centralbibliotek
Udstillinger, højtlæsning med mere.

Cityforeningen Odense
Cityforeningen sætter fødselsdagsfesten i gang i gader og stræder. Butikkerne holder længe åbent og uddeler lækkerier.

Groupe F
Groupe F er navnet på et af verdens førende pyrotekniker-grupper. Blandt deres opgaver tæller åbningen af Olympiaden i Athen 2004 og Millennium markering i Paris. Fredag den 1. april 2005 vil Groupe F skyde Andersen-året ind på Odense Havn.

Kransenedlæggelse
Traditionen tro starter den 2. april i Odense med kransenedlæggelse ved Hasselriis\' statue af H.C. Andersen i Eventyrhaven. Grundet den store dag er programmet udvidet i forhold til tidligere år.

Gudstjeneste i Odense Domkirke
Lørdag d. 2. april afholdes gudstjeneste i Odense Domkirke ved Johannes Møllehave.

Udstilling i Odense Domkirke
Fredag den 1. april åbner udstillingen \"H.C. Andersen og Kirken\" der bliver arrangeret i domkirkens nordre skib, hvor der tidligere har været vist udstillinger af forskellig art. I anledning af 200-året opsættes en plancheudstilling, der sætter fokus på Andersens forhold til kirken og troen.

Korarrangement
Alle Odenses Amatørkor er inviteret til at fejre H.C. Andersens 200 års fødselsdag. Kl. 12.00 mødes alle korene og synger \"I Danmark er jeg født\" på Flakhaven. Hvert enkelt kor vil derefter optræde rundt i byen på udvalgte steder.

Oplæsningsmaraton
Fredag d. 1. april, eftermiddag og lørdag d. 2. april, eftermiddag. Arr. Odense Teater/HCA2005 Oplæsningsmaratonen giver mulighed for at møde H.C. Andersens egne ord, når hans eventyr både fredag og lørdag eftermiddag bliver læst op på centrale steder i Odense. Oplæserne vil være en blanding af professionelle og ikke professionelle.

Sigurd Barrett
Lørdag d. 2. april kl. 16.00 + 17.30. Arr. Odense Kommune/HCA2005, Carl Nielsen Salen. Sigurd Barrett vil i samspil med Odense Symfoniorkester afholde to koncerter, beregnet til et stort familiepublikum. 

Symfoniorkester/Edition Samfundet
Ghita Nørby vil læse Andersens eventyr \"Rejsekammeraten\" højt, akkompagneret af den allestedsnærværende, multibegavede Fuzzys nykomponerede musik. Værket, der hermed får sin uropførelse, er et af de ti \"Symphonic Fairytales\", bestilt af Edition Samfundet, nyskrevne orkesterværker med udgangspunkt i Andersens eventyr, der i H.C. Andersen-året opføres af en række orkestre over hele verden.

Gæster til H.C. Andersens fødselsdag
Med invitationen af en række interessante danske og internationale personligheder til Odense lørdag d. 2. april bliver verden inviteret til Odense. Iblandt de inviterede er alle H.C. Andersen-ambassadørerne, den danske regering og kongehuset.

Koncert med Nikolaj Nørlund
Lørdag d. 2. april kl. 16.00 Sted: Amfiscenen ved Brandts Klædefabrik Arr. HCA2005/JVB Nikolaj Nørlund, der sidste år stod som producer på succes\'en \"På danske læber ? 16 Leonard Cohen-sange i danske fortolkninger\", står i år bag cd-udgivelsen \"Andersens Drømme\". I den forbindelse afholdes en koncert på selve fødselsdagen i Odense. En række af landets bedste lyrikere har skrevet teksterne, og sangene fremføres af en lang række fremtrædende danske og nordiske lunstnere.