Massivt fynsk krav om lavere brotakster

Det koster i dag 240 kr for en privatbilist at krydse broen mellem Sjælland og Fyn. Med en rabatordning kan turen fra Sjælland til Sverige gøres for cirka det halve. Overalt på Fyn lyder kravet nu om lavere takster. Nu vil Fyn ikke længere finde sig i forskels-behandlingen. Klik her og deltag i debatten om de høje brotakster.

-

Det koster i dag 240 kr for en privatbilist at krydse broen mellem Sjælland og Fyn. Med en rabatordning kan turen fra Sjælland til Sverige gøres for cirka det halve. Overalt på Fyn lyder kravet om lavere takster. Nu vil Fyn ikke længere finde sig i forskelsbehandlingen. Klik her og deltag i debatten om de høje brotakster.


Åbent brev fra Jan Boye
Senest har Fyns nyvalgte amtsborgmester sluttet op om protesten mod niveauet på brotaksterne. I et åbent brev til sin partifælle, trafikminister Flemming Hansen(K), skriver amtsborgmesteren blandt andet:


\"Det er svært på Fyn at forstå, at betalingen på Øresundsbroen gentagne gange kan sættes ned, når den samtidig sættes op på Storebælt. Her har den nye regering en god mulighed for at komme fynske, sjællandske og sydjyske ønsker i møde ved at virke for en nedsættelse af taksterne.\"


Fynsk folkekrav
Jan Boyes krav er blot den seneste af en lang række fynske protester mod prisniveauet på Storebæltsforbindelsen. Tidligere har blandt andet Odenses borgmester Anker Boye(S), Fyns Erhvervsråd og Dansk Arbejdsgiverforening på Fyn og flere fynske borgmestre krævet lavere brotakster over Storebælt.


Halv pris over Øresund
Men hidtil har alle protesterne været forgæves. Brotaksterne på Storebælt fortsætter med at stige, mens Øresundsforbindelsen indfører den ene rabatordning efter den anden.


Med brug af rabatordningerne over Øresund, er det i dag næsten dobbelt så dyrt at krydse Storebælt i bil, som det er at køre i bil over broen til Sverige.


Men politikerne på Christiansborg har hidtil været upåvirket af protesterne fra Fyn, Sønderjylland og Vestsjælland. Ingen partier ønsker at gøre op med Storebæltsforliget.


En barriere for udvikling
På Fyn frygter politikere og erhvervsliv, at stædigheden på Christiansborg kan blive dyr.


\"Storebæltsbroen er en helt uacceptabel barriere for de fynske og sjællandske virksomheder.  Vi kender flere eksempler på faggrupper, der er efterspørgsel på på Fyn, og som der er mange ledige af på Vestsjælland. Men på grund af priserne på broen kan det ikke udnyttes,\" sagde Jytte Reinholdt, der er kontorchef i DA i Odense i oktober sidste år.


Det næsten enslydende krav fra Fyn om lavere takster får dog modstand fra en enkelt fynbo. Folketingsmedlem Poul Andersen(S) forsvarer som en af de eneste fynboer taksterne på Storebælt.


\"Vi har vedtaget at broen er brugerfinansieret og vi kan ikke tilbagebetale broen, hvis vi ikke kræver betaling. Hvis vi skal nedsætte taksterne, skal vi finde pengene et andet sted, og det syntes jeg ikke er rimeligt\", siger Poul Andersen.


Deltag i debatten
Mød Poul Andersen i TV 2/FYN onsdag 19.30 og bland dig i debatten med telefonen. Ring direkte ind kl. 19.30 på telefon 63 15 60 15 - eller skriv en kommentar til brotaksterne her.