Mathias blev hacket: - Jeg følte mig magtesløs

Da Mathias Gjerlufsen fik et opkald fra "Microsoft", endte det både hos banken og i Bulgarien. Han er langt fra den eneste, der har oplevet identitetstyveri online.

Som 14-årig blev Mathias Gjerlufsen ringet op af Microsoft. Der var noget i vejen med hans computer, og det ville de hjælpe ham med.

- Jeg tænkte, at det skulle de da have lov til. Jeg ville jo gerne have løst problemet, så der ikke var et problem, fortæller han her ni år efter.

Det oprindelige problem fandtes dog slet ikke. I stedet kom der et nyt til. Ukendte hackere overtog hans computer.

quote - Jeg følte mig magtesløs, fordi jeg ikke vidste, hvad de foretog sig...

Mathias Gjerlufsen, 23 år, Marstal

Hver fjerde har oplevet identitetstyveri på nettet

Mathias er ikke alene. TV 2 Fyns ungdomsredaktion, Bemærk, har spurgt 600 fynske unge, og her svarer flere end hver fjerde, at de på den ene eller anden måde har oplevet hacking eller identitetstyveri online.

Ud af 600 adspurgte fynske unge havde hver fjerde oplevet hacking eller identitetstyveri online. Foto: Emma Bork
Ud af 600 adspurgte fynske unge havde hver fjerde oplevet hacking eller identitetstyveri online. Foto: Emma Bork

Det Kriminalpræventive Råd har primært set på de situationer, hvor folk har oplevet tilfælde af eller forsøg på, at andre har misbrugt deres identitetsoplysninger til at opnå en økonomisk gevinst. 

Alligevel undrer det ikke analytiker Helena Juul Kanafani, at så mange unge på Fyn har oplevet at blive hacket eller få overtaget sin identitet online.

- Det er ikke overraskende, at det er et problem. Vi ved også, at misbrug af personoplysninger på forskellige måder har været stigende i løbet af de seneste par år.

Og én ting er de officielle tal, påpeger hun.

- Der er også et kæmpestort mørketal i det her. For folk kan sagtens være blevet udsat for det uden at være opmærksomme.

Hvad er misbrug af identitetsoplysninger?

Banken og Bulgarien

Mathias spillede videre på sin computer i flere dage uden at vide, at fremmede samtidig havde adgang til selvsamme computer - og hans data. 

Men så ringede banken. De undrede sig over de beløb, der pludselig blev brugt fra hans konto - i Bulgarien.

- De ville høre, om det var mig. Men det var det ikke, fortæller han og fortsætter.

- Så fandt jeg ud af, at de fremmede havde været inde og finde alle de oplysninger på min computer.

Børn og unge bør vide mere

Mathias Gjerlufsen var lettet over, at banken gjorde ham opmærksom på de mærkelige beløb, der var blevet trukket. Men han er irriteret og ærgerlig over situationen.

- Jeg følte mig magtesløs, fordi jeg ikke vidste, hvad de foretog sig bag ved skærmen, fortæller han.

Dette skriver en kvinde på 18 år om hendes oplevelse med at blive hacket. Foto: Emma Bork
Dette skriver en kvinde på 18 år om hendes oplevelse med at blive hacket. Foto: Emma Bork

Men han har også en anden pointe. For hvorfor skulle det overhovedet ske?

- Det er irriterende at skulle igennem det. At man ikke har lært det noget før, siger han.

Selvom han nu er 23 og ved, hvordan han skal gebærde sig på nettet, er han bange for, at børn og unge ikke ved nok om, hvordan man færdes sikkert på nettet.

- Jeg er lidt bange for, at unge ikke selv opsøger viden. At man tænker, at det behøver man ikke at vide noget om, fordi det ikke kunne ske for en selv, fortæller han. 

Hvis man spørger Helena Juul Kanafani fra Det Kriminalpræventive Råd, er netop viden og opmærksomhed nøgleord i forhold til sikker adfærd på nettet.

- Der kommer hele tiden nye metoder til at franarre folk personoplysninger eller penge på. Så det er rigtig vigtigt, at folk er opmærksomme på at beskytte deres personoplysninger.

Det gælder blandt andre børn og unge, fordi de tidligt får et digitalt liv, som ikke nødvendigvis er superviseret af forældre. Men ikke kun, pointerer hun.

- Svindel på nettet rammer alle. Så på den måde kan det være et rigtigt fint at sørge for, at børn og unge kan have digital dannelse med i rygsækken, som de kan bruge som ældre. Men det er vigtigt for os alle sammen at lære.

Dette skriver en anden kvinde om hendes oplevelse med at blive hacket. Foto: Emma Bork
Dette skriver en anden kvinde om hendes oplevelse med at blive hacket. Foto: Emma Bork

Det her kan du selv gøre

Efter en "karruseltur" med politianmeldelse, vidneforklaring og snakke med banken fik Mathias sine penge tilbage. Men han glemmer ikke oplevelsen lige foreløbig.

Den har gjort ham langt mere opmærksom på, hvilke informationer han deler - både over telefonen og på nettet. Og så skifter han jævnligt kode, har forskellige adgangskoder på sine konti og deler ikke koder med nogen.

Og Mathias gør det helt rigtige ifølge Helena Juul Kanafani.

Det vigtigste for hende er, at folk - ligesom Mathias - bliver opmærksomme på, hvor meget de selv kan gøre.

- I virkeligheden er essensen, at man skal passe på sine personlige oplysninger. At folk  bliver opmærksomme på, at der er et problem og så bliver motiveret til at handle.

Sådan beskytter du din identitet:

Og på trods af en øv-oplevelse er Mathias glad for, at han nu er mere sikker på nettet.

- Jeg er ærgerlig over, at det var det, der skulle til. Men det er godt, at jeg er blevet mere påpasselig med, hvad jeg laver på nettet, siger han.

Michelle Johansen har ligesom Mathias oplevet at blive hacket. Se hendes historie her.