I det fynske folks tjeneste

Medie: Fjernvarme Fyn har handlet ulovligt for 109 millioner kroner

Det fynske varmeselskab Fjernvarme Fyn har brudt udbudsloven og handlet ulovligt for mere end 109 millioner kroner, skriver mediet kommunen.dk.

En af Europas største varmeforsyninger, Fjernvarme Fyn, har angiveligt brudt udbudsloven for mere end 109 millioner kroner.

Det skriver kommunen.dk på grundlag af to eksperter i udbudsret og deres gennemgang af materiale fra 2013-2018 af selskabets største leverandører, som kommunen.dk har fået aktindsigt i.

- Det er bemærkelsesværdigt, at Fjernvarme Fyn har brudt udbudsreglerne for et så enormt beløb. Det er den mest alvorlige overtrædelse af udbudsreglerne, når man slet ikke laver et udbud, siger Jacob Georg Naur, advokat med speciale i udbudsret og partner hos Hejm Vilsgaard Advokater til kommunen.dk

Også Steen Jensen, der er udbudsretsekspert og selvstændig rådgiver, vurderer på baggrund af materialet, at opgaverne skulle have været i udbud.

Selv mener Fjernvarme Fyn dog, at langt de fleste indkøb er foregået efter reglerne.

- Der vil altid være enkelte tilfælde, hvor man kan vurdere, om ordren ikke burde have været i udbud, men projekter kan ændre sig undervejs og blive dyrere. Vi køber ind for over en milliard kroner, og vi søger hver gang at sikre, at vi overholder udbudsreglerne, siger Jan Strømvig, direktør i Fjernvarme Fyn til TV 2/Fyn.

Han kan ikke genkende, at der skulle være ordrer for 109 millioner kroner, der er på kant med udbudsreglerne, og han forstår heller ikke, hvordan to eksperter kan udtale sig uden at have gennemgået de konkrete udbud.

- Der vil altid være tvivltilfælde, men vi har strammet op og fulgt op på de interne procedurer, siger Jan Strømvig, der ikke forventer, at der vil ske yderligere i sagen.

Før Lars Chr. Lilleholt (V) i juni 2015 blev energiminister, var han fra januar 2010 til april 2015 næstformand i Fjernvarme Fyns bestyrelse, kun afbrudt af knap en måned som bestyrelsesformand.

Han kender intet til de påståede overtrædelser.

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at Fjernvarme Fyn ikke har overholdt udbudsreglerne, hvis dette er tilfældet. Bestyrelsen i Fjernvarme Fyn har ikke været orienteret om disse indkøb, hvorfor jeg ikke har været vidende om dette, skriver han ifølge kommunen.dk i et svar til mediet.