I det fynske folks tjeneste

Medlemsflugt: De unge bliver væk fra håndboldklubberne

Færre fynboer vil kaste med håndbolde i deres fritid. Siden 2009 er medlemstallet faldet med 17 procent.

05:02

Video: SEBASTIEN NOGIER /Scanpix Denmark

Håndboldklubbernes medlemstal på Fyn er faldet markant siden 2009. Således var der dengang 13.630 medlemmer af Fyns Håndboldforbund, mens tallet i 2016 var nede på 10.452 medlemmer. 

Det er et fald på hele 17 procent i perioden. Dog har der været en lille fremgang det seneste år. Dermed er Fyns Håndboldforbund det eneste lokale forbund, der har en lille stigning. 

De to erfarne håndboldherrer Mogens Mulle Johansen, formand for Fyns Håndboldforbund, og Mark Jespersen, direktør i Odense Håndbold, besøgte TV 2/Fyn til en snak om håndboldens udvikling på Fyn. 

Læs også Odense Håndbold overtager hallen: Hardcore hjemmebane på vej

Hvordan har I vendt udviklingen? 

- I forhold til foreningerne, har vi været meget aktive. Vi har været ude og lave noget, der hedder håndboldkaravanen. Det vil sige, at vi i samarbejde med de lokale foreninger tager fat i skolerne, og så laver vi nogle håndbolddage for skolerne. Der siger de alle sammen, at det giver mellem 15 og 30 nye spillere, afhængigt af hvor store skolerne, som vi samarbejder med, er.

Fyns Håndboldforbund har også lavet kommunale netværk, så de lokale håndboldklubber bliver bedre til at samarbejde med hinanden. Det er især de 14 til 20-årige, som klubberne har svært ved at fastholde. 

Var det et oplagt bud for jer, at lave et akademi for de unge, som man også ser i fodboldverdenen?

- Det er en god idé. Vi har haft en projektgruppe i gang i lang tid, som ser på det. Jeg tror, at vi inden for det næste halve år kan se nogle skitser og planer for det. Vi er også ramt af, at vi ikke har nogen efterskoler i Odense, siger Mark Jespersen, direktør i Odense Håndbold. 

Læs også GOG-talent: VM er en drengedrøm

Efterskoler kan have den effekt, at de tiltrækker unge talenter til og fastholder dem i den lokale klub. Det ser man blandt andet i Oure Efterskole, som GOG får mange nye håndboldspillere fra. 

Det danske herrelandshold har haft mange flotte resultater. Senest vandt det guld ved de Olympiske Lege i Rio de Janeiro. Dog røg de ud i ottendedels finalen ved dette års VM, hvor de tabte til Ungarn søndag eftermiddag. Men de mange succeser har alligevel ikke fået trukket så mange ind på håndboldbanen.

- Der er en vis distance til det. Der skal meget mere til i dag end bare at have et lokalt forbillede. Det skal altså være superstjerner, hvis man skal tiltrække de unge, siger Mark Jespersen.