Menighedsråd: En saga blot?

Små sogne har det svært, når der skal findes nye menighedsrådsmedlemmer, men i sognene er det forskelligt, hvor optimistisk de ser på det.

Tirsdag aften er der opstilling til de 171 fynske menighedsråd. Men er menighedsrådene ved at uddø, eller er der håb endnu? 

I Skellerup-Ellinge Sogn ved Ullerslev skal de bruge otte medlemmer til menighedsrådet, men de frygter, at der kun er seks, som stiller op. 1110 indbyggere hører til sognet, og de to sogn blev tidligere slået sammen, netop fordi der ikke kunne samles nok menighedsrådsmedlemmer hos begge sogn. Formand for menighedsrådet Peder Drud Sørensen frygter for menighedsrådenes fremtid. 

- De går lige så stille og roligt i opløsning. Du får ikke nogen til det. Du kan faktisk høre, at det faktisk også kniber hos idrætsforeninger og så videre, siger Peder Drud Sørensen. 

I Køng Sogns menighedsråd er de ikke lige så skeptiske. Formand Mikael Krarup regner med, at der dukker 30-40 personer op tirsdag aften, så de både kan besætte de otte menighedsrådsposter, sognet har, og kan vælge nogle suppleanter. Han mener, at de i Køng Sogn er gode til at kombinere det kirkelige og det kulturelle, og at det er derfor, de klarer sig. 

- I Køgn og i Glamsbjerg sørger vi for at det kulturelle og det kirkelige går i spænd. Det vil sige, at vi har fat i nogle mennesker i menighedsrådet, som også er aktive i lokalsamfundet. Og på den måde kommer den her fællesfølelse af kulturbære mellem kirke og lokalsamfund meget tydeligt frem, og derfor tror jeg også, at det ikke er så svært at finde medlemmer, forklarer  Mikael Krarup.

 

Udfordringer

Både i Skellerup-Ellinge og Køng Sogn har de en fælles stor udfordring - de bruger for meget tid på driften og økonomien og for lidt tid på at diskutere, hvad de vil med kirken.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at der er meget økonomi, meget budgetlægning og meget administrativt arbejde at gøre. Og det kan godt komme til at fylde en del på de enkelte menighedsrådsmøder, men vi får heldigvis også tid til at skabe aktiviteter og lave andre ting, siger Mikael Krarup fra Køgn Sogn. 

Peder Drud Sørensen fra Skellerup-Ellinge Sogn er enig i, at driften fylder meget. 

- Vi når faktisk kun driften, altså hvad der skal ske de forskellige steder. Vi når jo aldrig at komme ind til kernen. Nu har vi lige fået en ny præst, og hende har jeg faktisk aftalt med, at en gang i løbet af vinteren vil vi sætte os ned og tale om, hvad vil vi med kirken. Det er jo faktisk det vi sidder der for. Driften burde være det sekundære. Men det når vi ikke, fortæller han. 

 

 

Oversigt

    Oversigt