I det fynske folks tjeneste

Mette Bock: Tag nu samfundsansvar, kunstnere!

Kunstnere skal blande sig mere i samfundsdebatten, mener kulturministeren. Vi blander os da allerede, mener den fynske kunstner Jens Galschiøt.

00:16

På Kulturmødet Mors har kulturminister Mette Bock givet en mindre opsang til kunstnere, som hun mener blander sig for lidt i samfundsdebatten.

- Vi skal sammen rykke kulturen helt op på dagsordenen i samfundsdebatten. Det kan vi blandt andet gøre ved, at kulturlivet og kulturaktørerne tager et ansvar på sig og engagerer sig bredt i samfundsdebatten, lyder det fra Mette Bock i et oplæg til åbningen af 2017-udgaven af Kulturmøde Mors. 

Men opfordringen falder ikke ubetinget i god jord, da TV 2/Fyns udsendte sender den videre til den fynske folketingspolitiker Alex Ahrentsen og den fynske kunstner Jens Galshiøt.

- Kunstnerne kan blande sig i debatten som alle andre borgere i dette land, men jeg mener ikke, at kunstnere skal have en særlig taletid, bare fordi de er kunstnere. De skal lave kunst, så kan vi andre passe vores politiske arbejde, siger Alex Ahrentsen, der er medlem af Folketingets Kulturudvalg.

Jens Galshiøt erklærer sig enig i, at mange kunstnere holder sig tilbage i samfundsdebatten, og at det er en ærgerlig tendens.

- Men jeg mener nu også, at man som kunstner først og fremmest skal give sin holdning til kende og debattere gennem sin kunst. På den måde kan man være en slags oversætter, der forbinder almindelige menneskers sprog og politikernes sprog, mener Jens Galshiøt.

Både Alex Ahrentsen og Jens Galshiøt er aktive debattører på Kulturmøde Mors, både i paneldebatter og i talks. Derudover udstiller Jens Galshiøt en del af sine debatskabende værker på Kulturmødet, og Alex Ahrentsen gennemfører et åbent møde i Folketingets Kulturudvalg, hvor almindelige borgere kan få foretræde.

02:34

Interview med medlem af kulturudvalget Alex Ahrentsen (DF) og kunstner Jens Galshiøt om kunstnere og politik.

Luk video