Mette F.: Muteret virus fra mink kan true covid-19-vaccine

Statsministeren varsler på et pressemøde drastiske skridt for at undgå smittespredning fra mink til mennesker.

Mutationer af coronavirus blandt mink, som senere bliver overført til mennesker, udgør en potentiel fare mod en fremtidig covid-19-vaccine til mennesker.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et virtuelt pressemøde, der foregår i Eigtveds Pakhus i København.

Mutationen betyder, at fremtidige vacciner kan risikere ikke at få den ønskede effekt, siger statsministeren.

- Statens Serum Institut har vurderet, at med den mutation af corona, som vi nu ser i Nordjylland, så kan vi risikere, at effekten af den kommende vaccine bliver svækket eller i værste fald udebliver.

- Derved kan muteret virus hos mink have voldsomme negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende pandemi, siger hun.

12 personer har registreret

I Danmark er der i øjeblikket registreret 12 personer med muteret virus. Den muterede virus har reageret svagt over for antistoffer, og det kan bringe virkningen af den fremtidige vaccine i fare.

De danske pelsdyravlere producerer omkring 12-13 millioner minkskind om året, og Danmark er dermed verdens største producent af minkskind.

Mette Frederiksen peger på, at der er fundet coronavirus i 207 danske minkfarme. Og at Danmark har et ansvar for, at virus ikke spreder sig både nationalt og internationalt.

- I Danmark har vi selvsagt et stort ansvar over for vores egen befolkning. Men med den mutation, der nu er konstateret, har vi et endnu større ansvar - også over for resten af verden.

- En muteret virus risikerer at blive spredt fra Danmark til andre lande. Derfor skal vi tage situationen med de danske minkfarme ekstremt alvorligt, siger hun.

Sætter stopper for minkindustri

Regeringen varsler derfor flere initiativer, både nationale og regionale. Det mest vidtgående er nok, at alle mink, også avlsdyr, skal aflives.

Det vil reelt sætte en stopper for minkindustrien i Danmark i en årrække, erkender statsministeren.

Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet sættes ind for at aflive alle mink, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

Faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak siger, at der er en "vis effekt" af antistoffer på den nye mutation af coronavirus. Dermed kan vaccinen fortsat virke.

- Vi siger ikke på nuværende tidspunkt, at vaccinerne ikke kommer til at virke.

- Men vi har en ret stor bekymring, og derfor handler vi nu. Det vil være en stor bekymring for folkesundheden, hvis minkavlen fortsætter, siger Kåre Mølbak.