I det fynske folks tjeneste

Mette Munk-direktør: Vi foretrækker Hillary Clinton

Fynsk bagerigigant frygter, at Trump-sejr vil sætte begrænsninger på handlen med USA og få eksporten til at falde.

- Vi ser helst Hillary Clinton vinde de amerikanske præsidentvalg.

Så klart melder salgsdirektør Claus Olsen fra Mette Munk i Odense nu ud i forhold til det amerikanske præsidentvalg i morgen.

Claus Olsen, salgsdirektør hos Mette Munk,

 

Mette Munk havde sidste år et overskud før skat på 51 millioner kroner, og den fynske virksomhed har siden 2006 ti-doblet sin eksport af frossent bagværk til USA.  Over halvdelen af virksomhedens omsætning eksporteres.

Hos den fynske virksomhed ser man et stort potentiale i det amerikanske marked, og salgsdirektøren frygter, at Donald Trumps modstand mod frihandel vil lægge hindringer i vejen for eksporten.

Ikke alene kan en svækket amerikansk dollar betyde, at udenlandske eksportører får færre danske kroner for deres varer. Det kan også betyde, at amerikanske konkurrenter får lettere spil. For deres varer bliver jo fortsat afregnet i den samme hjemlige valuta.

Mette Munk er ikke den eneste fynske virksomhed, der er bange for konsekvenserne af en eventuelt Donald Trump-sejr.

Også robotvirksomheden Mobile Industrial Robots (MIR) i Odense frygter, at det amerikanske marked, hvor man eksporterer 25-30 procent af sin robotter til, vil lukke til.

Direktør Thomas Visti forudser, at Trumps snak om flere toldbarrierer og følgerne af en eventuelt faldende dollarkurs kan koste fremtidige arbejdspladser i Odense.

Virksomheden planlægger næste år at etablere 20 nye job oveni de eksisterende.

De vil i stedet for blive etableret i USA, hvor man så kan konkurere på samme vilkår som de amerikanske virksomheder.

Se indslaget om det amerikanske valg i aften 19.30.