I det fynske folks tjeneste

Militærmusikere sender julehilsen til landets udsendte

Slesvigske Musikkorps med fynske musikere sender julehilsner til udsendte i verdens brændpunkter. Det er dog ikke nok at kunne spille på instrumenter, når man spiller i militærorkester.

00:34

Slesvigske Musikkorps sender julehilsner til udsendte kolleger i verdens brændpunkter.

Der er langt hjem til Danmark, familien og duften af sprød and og lun gløgg, når man som dansk soldat er udsendt til et af verdens mange brændpunkter. 

Læs også Festlig julehilsen fra Beredskab Fyn

Slesvigske Musikkoprs med slagtøjsspillere, dirigent og orkesterchef fra Fyn sender derfor julestemning af sted til kolleger langt væk hjemmefra. Hver søndag i advent er et musikstykke sendt verden rundt via de sociale medier som distrubutør.

- Vi sender julehilsener til vores kolleger rundt omkring i verden. Det gør vi med fire forskellige stykker musik, fortæller Jai Jenkov fra Svendborg, der blandt andet spiller rørklokke i det militære orkester, Slesvigske Musikkorps.

Udsendt til Kabul

Alle musikerne i militærorkestret er uddannet på Musikkonservatoriet, og deres vigtigste rolle er at være musikalske ambassadører for Forsvaret. 

04:13 Luk video

Sidste år blev musikerne sendt til Afghanistans hovedstad Kabul, hvor orkestret spillede flere koncerter.

- De koncerter, vi spillede i Kabul, er de koncerter i mine 18 år som musiker, der har givet mest mening - at kunne give en musikalsk gave og et afbræk, hvor tankerne kan flyve tilbage til familien og børn. 

- Det er jo det, musikken kan. Den kan bevæge os, og det var fantastisk at spille for dem, fortæller Jai Jenkov.

Militære musikere

Det er dog ikke nok at kunne ramme de rette toner, blæse i en trompet og slå på en rørklokke, når man spiller i et militærorkester.

- Da vi kom til Kabul sidste år, opdagede vi, at der ikke bliver skelnet mellem, om vi er musikere eller soldater. I brændpunktnerne er vi soldater. Vi har uniformen på, og vi er trænet til at kunne klare os i det område, vi kommer frem til. Det er klart, at det medfører en hel masse forberedelse, fortæller Jai Jenkov, der gør klar til at blive udsendt endnu en gang.

Instrumenterne er pakket og sendt i forvejen, og snart er Jai Jenkov også klar til at sætte sig i flyveren til Kabul. 

04:48

Se hele interviewet med Jai Jenkov i videoen her. 

Luk video