Miljøpris til murstensrenser

Fyns Amts Miljøpris 2004 går til firmaet Gamle Mursten i Svendborg. Firmaet har specialiseret sig i at rense gamle mursten, så de kan genbruges i nybyggeri. Den tidligere historiker fra RUC, Rudi Kragh, startede firmaet ved en tilfældighed, men i dag er der overvældende interesse for teknikken i både ind- og udland.

-


Rudi Kragh foran sin murstensrenser

Fyns Amts Miljøpris 2004 går til firmaet Gamle Mursten - Sydfyn ApS i Svendborg. Firmaet har specialiseret sig i at rense gamle mursten, så de kan genbruges i nybyggeri. Den tidligere historiker fra RUC, Rudi Kragh, startede firmaet ved en tilfældighed, men i dag er der overvældende interesse for teknikken i både ind- og udland.

Ideen til at rense mursten fik den 41-årige forsker i blandt andet kønsroller, da han købte et gammelt bindingsværk hus i Vester Skerninge. Da han ikke kunne skaffe gamle mursten udviklede han selv den murstensrenser, der i dag beskæftiger fem ansatte i Svendborg.

Fredag bliver Rudi Kragh så hyldet af Fyns Amt, som modtager af Årets Miljøpris. Rudi Kragh får prisen, fordi den nye teknik sparer store mængder energi og dermed reducerer CO2-udslippet. At rense en gammel mursten bruger kun en tiendedel af den energi, der går til at fremstille en helt ny mursten.

Links
Besøg firmaets hjemmeside

Midler fra EU
Gamle Mursten - Sydfyn ApS blev grundlagt for tre år siden, og har blandt andet modtaget midler til udviklingen fra EUs Mål2-midler, Den Grønne jobpulje og fra diverse fonde.

Murstensrenseren kan rense 800 gamle mursten i timen, og årligt producerer Gamle Mursten omkring 40.000 nye gamle mursten. Interessen for teknikken er stigende. Fredag bliver der tegnet kontrakt om opstilling af et anlæg i København, og i løbet af næste år regner direktør Rudi Kragh med at der er flere nye anlæg i både Danmark og resten af Europa.

\"Vi behøver slet ikke at markedsføre vores produkter. Hvis vi gjorde det, så ville vores lager lynhurtigt blive udsolgt\", siger Rudi Kragh.

Lang talerække
Miljøprisen bliver overrakt på Svendborg Rådhus fredag eftermiddag, og blandt de mange hyldesttalere er amtsborgmester Jan Boye(K), Svendborgs borgmester Jørgen Henningsen(S), formanden for Fyns Amts Trafik- og Miljøudvalg Poul Weber(V) og Miljøminister Hans Christian Schmidt(V).