Milliardaftale giver sikkerhed for fynske trafikprojekter: - Afgørende vigtigt, mener borgmester

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel er lettet og tilfreds over de fynske og odenseanske elementer i den store infrastrukturplan, der er blevet præsenteret mandag formiddag.

Der skal laves et tredje spor på motorvejen syd om Odense, byens letbane-projekt får millioner til etape 2, der kommer en forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn, ny jernbane over Vestfyn fremrykkes, der skal gøres noget ved støjgenerne fra motorvejen i både Nyborg og Odense, Assens får penge til veje, og endelig skal der forberedes forbedringer til støtte for Spodsbjerg-Tårs-ruten.

Det står klart, efter alle Folketingets partier i et meget bredt forlig mandag har præsenteret en stor Infrastrukturplan, der rækker frem mod 2035. I aftalen bliver der fremlagt projekter for omkring 161 milliarder kroner over de næste 14 år inden for kollektiv trafik, veje og støjværn.

Odenses socialdemokratiske borgmester, Peter Rahbæk Juel, er helt generelt godt tilfreds med aftalen og de fynske perspektiver.

- Det er grundlæggende rigtig godt, ikke bare for Odense, men for hele Fyn, siger han.

Arbejdet med udvidelsen af 14 kilometer af Fynske Motorvej syd om Odense skal ifølge den nye infrastrukturplan starte i 2025.

Her er de fynske projekter

- Til gengæld er der sikkerhed for det, fordi det er så bredt et forlig. Vi kan regne med det. Nu kan vi byplanlægge også i forhold til motorvejen. Der er jo mange borgere derude, der er i limbo omkring støjen.

- Også i forhold til letbanen, hvor vi kommer tættere på at sende et sikkert signal om, hvad der kommer til at ske i forhold til Vollsmose, siger Peter Rahbæk Juel.

Var i tvivl om statstilskud til letbanen

I alt er der i Infrastrukturplan 2035 afsat 581 millioner kroner til etape 2 af Odense Letbane. For uden de penge fra staten, havde projektet stået et helt andet sted.

- Det er vigtigt. Vi har hele tiden vidst, at hvis vi skulle realisere letbanens etape 2, så er det afgørende vigtigt, at der kommer penge fra staten. Og nu skal vi jo lige se det eksakte beløb og omstændighederne, men det tyder på, med det beløb, der kommer, at så kommer det i hvert fald ikke til at gå ud over velfærden. Så passer det med det, vi har sparet op. Så brikkerne falder på plads, og det er afgørende vigtigt, siger Odense-borgmesteren.

Han erkender, at han har været i tvivl om, hvorvidt staten ville sætte penge af til at støtte Odenses letbaneprojekt.

- Ja, det må jeg indrømme. Det var jo ikke med i det oprindelige udspil, så jeg har brugt rigtig meget tid på at tale med selvfølgelig både mine egne partifæller i regeringen, men også en række andre partier.

- Jeg er næsten mere lettet, end jeg er glad. Det er virkelig nogle vigtige ting, der falder på plads for Odense og for Fyn, siger Peter Rahbæk Juel.

Odense-borgmesteren udtrykker forhåbning om, at det brede forlig på Christiansborg, hvor alle partier nu bakker op om Odenses letbane-planer, også kan smitte af på stemningen i Odense.

- Jeg håber, at man vil dæmpe retorikken bare en anelse for de partier, eller også må de jo tage en snak internt med hinanden, siger Peter Rahbæk Juel.

INFRASTRUKTURAFTALE 2035