I det fynske folks tjeneste

Milliardnedskæringer på uddannelse rammer hele samfundet

"Besparelserne på uddannelsesområdet vil også ramme virksomheder og almindelige borgere," siger Syddanske Studerendes formand.

Foto: Frederik Dahler

Landets uddannelsesinstitutioner skal samlet spare over 8,7 milliarder og nu lægger regeringen også op til at skære 3,3 milliarder i Statens Uddannelsestøtte. Derfor går en samlet ungdom på gaden torsdag i protest mod besparelserne. 

Formanden for Syddanske Studerende, Klaus Rose, mener, at nedskæringerne vil få store eftervirkninger - ikke bare for de studerende - men også for fynske virksomheder og almindelige borgere. 

- Hovedleveringen af kandidater til virksomhederne på Fyn er fra SDU. Men SU-omlægningen gør, at mange vil søge mod København og Aarhus, hvor der er flere studiejobs, fordi de fleste hellere vil arbejde end at gældsætte sig, dermed kan det være svært at tiltrække arbejdskraft her.

Han forsætter: 

- Og den almindelige borger, vil i mødet med både sygehusvæsnet og andre offentlige institutioner møde nogle mennesker, som ikke ikke har haft tid nok til at dygtiggøre sig. 

Læs også Tusindvis af utilfredse studerende tager til Odense

 

SU-omlægning er et muligt løftebrud 

Det var ellers en stålfast Lars Løkke Rasmussen som i 2015 bebudede under valgkampen, at der ingen planer var om at sænke SU´en.

- Vi har ikke noget forslag om at lave SU-systemet om. Det gælder både for dem, der går på universiterne, men også de unge og de hjemmeboende. Ingen forslag overhovedet, sagde Lars Løkke Rasmussen (V). 

Alligevel blev der ved fremlæggelsen af 2025-planen lagt op til, at besparelser i SU´en skal finansiere dele af planen. I alt skal der skæres 3,3 milliarder kroner. 

Adspurgt af en DR-journalist, om det ikke var et løftebrud, svarede Lars Løkke Rasmussen således: 

- Du må kalde det, hvad du vil. Nej, det er det selvfølgelig ikke. Vi havde ingen planer, da jeg svarede på det spørgsmål. Og jeg vil gerne sige, at hvis vi flytter dansk politik derhen, at man aldrig nogensinde kan lave noget om, så kaster vi jo cement ud over alting. 

Se interviewet med statsminister Lars Løkke Rasmussen her. 

Regeringens forslag til omlægning af SU-systemet:

  • 800 kroner mindre i SU: SU-stipendiet efter skat for udeboende er på nuværende tidspunkt på omkring 5.100 kroner. Efter omlægningen af SU-systemet vil stipendiet være på 4.300 kroner.
  • 1300 kroner større lån: Det vil være muligt at tage et SU-lån på 4.300 kroner om måneden, hvor der nu kun kan lånes 3.000 kroner. Lånet vil blive gjort rentefrit i studietiden.
  • Den studerende kan tjene 600 kroner ekstra: Fribeløbet, som er grænsen for hvor meget den studerende må tjene ved siden af SU´en, stiger fra 7.200 kroner til 7.800 kroner.
  • SU'en begrænses til den normerede studietid: Hvis uddannelsens længde er fem år, så vil det kun være muligt at få SU i de fem år. Regeringen ønsker dermed at sende et klart signal om, at uddannelsen skal gennemføres på normeret tid.
  • 17.000 kroner til de nyuddannede i beskæftigelsesfradrag: De første 3 år efter dimensionen skal de nyuddannede have et særskilt beskæftigelsesfradrag. 
Kilde: ”Et stærkere Danmark – et mere robust uddannelsessystem”.

Regeringen vil ligne Norge 

Regeringen sammenligner Danmarks SU-system med de andre skandinaviske landes. Her peges der blandt andet på Norge som et forbillede.  i Norge skal den studerende i højere grad skal låne penge til studierne. 

Men ifølge en måling, foretaget af OECD i 2013, ligger gennemførelsesraten på kandidatuddannelser i Norge kun på 59 procent. I Danmark gennemførte 81 procent af kandidaterne samme år. 

Læs Akademikernes rapport om Norges SU-system her. 

Klaus Rose mener, at det er forfejlet at sammeligne Danmark med Norge, da man i vores naboland både har problemer med for få uddannede kandidater og gældssætning. 

- Vi skal ikke sigte efter at være de næstbedste, når vi er de bedste, siger han. 

Uddannelsesinstitutionerne skæres ind til benet

På Syddansk Universitet blev der i foråret blandt andet skåret 160 stillinger væk på grund af besparelserne på to procent, som alle uddannelsesinstitutioner i Danmark skal gennemføre hvert år.  

- Besparelser betyder færre vejledningstimer, mindre kontakt med forskere, og færre muligheder for at specialisere sig, da det er dyrt at lave mindre valgfag. Det har der allerede været for lidt af inden beskæringerne kom - og nu bliver der endnu mindre af det, siger Klaus Rose. 

Drømmescenariet for Syddanske Studerendes formand er at få rullet besparelserne tilbage, og at forringelserne af SU´en ikke bliver til noget. Men de studerende vil med demonstrationen også gerne vise, at deres uddannelse betyder noget for dem. 

- Mange studerende er frustrerede, fordi de gerne vil være dygtige og bidrage til samfundet, men mærker, at deres uddannelse bliver nedpriorteret, siger Klaus Rose, formand for Syddanske Studerende. 

Demonstrationen starter torsdag klokken 16 ved Amfiscenen i Odense og forsætter ind til Flakhaven. Her vil der både være taler, musik og et stort rungende opråb fra ungdommen til magthaverne. 

- Vi kommer til at forsætte med at få den her dagsorden italesat. Vi er efterhånden vant til nedskæringer, så vi er hærdet til, at det bliver et langt sejt træk, siger Klaus Rose.

Læs også 160 job nedlægges på SDU

 

Nedskæringer på uddannelsesinstitutioner: 

Fra 2016 til 2019 skal hver uddannelsesinstitution spare to procent om året. Det svarer til 8,7 milliarder på hele uddannelsesområdet.
  • De videregående uddannelser skal spare 3,3 milliarder kroner
  • Erhvervsuddannelserne skal spare 1,6 milliarder kroner
  • Gymnasierne skal spare 2,4 milliarder kroner
  • Voksenuddannelse skæres med 900 millioner
  • Efterskoler skal spare 400 millioner
Regeringen lægger i de kommende finanslovsforhandlinger op til at videreføre kravet om to procents besparelser i 2020.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse baseret på tal fra Politiken og Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling.