Millioner er fordelt til to fynske læreruddannelser

Som en del af finansloven 2022 blev der afsat millioner til læreruddannelser i Danmark. Torsdag blev millionerne fordelt mellem udannelsesinstitutionerne, som gælder to fynske af slagsen.

Når læreruddannelsen åbner dørene 1. september på UCL og tager imod nye studerende, bliver det med en lidt større sum penge til rådighed.

Torsdag har et politisk flertal nemlig fordelt 65 millioner kroner i finansloven i 2022 og 125 millioner kroner årligt fra 2023 til at styrke læreruddannelsen.

I alt syv steder med læreruddannelse i Danmark har fået del i pengene - to af stederne på Fyn, nemlig UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og Den Frie Lærerskole i Ollerup.

- Det får betydning for dem, der starter på uddannelsen til sommer. For det er penge til opstart af elever på den nye læreruddannelse, siger Jens Mejer Pedersen, der er rektor på UCL.

Til de studerende

Den 6. december sidste år blev der lavet en aftale mellem regeringen og SF, Radikale, Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokratiet om finansloven, hvor det altså blev besluttet at afsætte millionerne.

- Det kan ikke fremhæves nok, hvor vigtige lærerne er for vores samfund og vores børn og unge. Vi sørger nu for, at de lærerstuderende får flere timer på skemaet og mere vejledning og feedback fra deres undervisere. Det er første skridt på vejen, inden vi tager hul på forhandlinger om en ny og bedre læreruddannelse, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i en pressemeddelelse om fordelingen.

Den Frie Lærerskole i Ollerup får 1,5 millioner kroner tildelt i 2022, mens UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense i alt får 7,9 millioner kroner i 2022.

InstitutionTilskud
Københavns Professionshøjskole18,1 millioner kroner
Professionshøjskolen Absalon6,9 millioner kroner
Professionshøjskolen UC Nordjylland7,6 millioner kroner
Professionshøjskolen UC Syddanmark6,2 millioner kroner
Professionshøjskolen VIA University College16,8 millioner kroner
UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole7,9 millioner kroner
Den Frie Lærerskole i Ollerup1,5 millioner kroner
Kilde: Institutionernes indberetninger af tilskudsudløsende undervisning

- Vi vidste, at pengene var afsat, men vi har ventet på udmøntningsbetingelserne. Men den konkrete udmøntning af midlerne skal vi have regnet på og drøftet med vores kollegaer, hvordan vi håndterer i praksis, siger Jens Mejer Pedersen og tilføjer:

Længere arbejde

Regeringen bad i efteråret 2020 en udviklingsgruppe om at komme med forslag til, hvordan fremtidens lærere skal uddannes, og det er den, man håber at kunne bruge de afsatte millioner til at gøre klar fra det nye skoleår. 

Der har løbende været et længere udviklingsarbejde i gang mellem de politiske partier, professionshøjskolerne og KL for at få landet aftalen om den nye læreruddannelse. 

Ifølge Jens Mejer Pedersen havde man regnet sig frem til, at det ville koste cirka 200 millioner kroner årligt at skabe de rigtige rammer, og det er det beløb der i finansloven er blevet til 125 millioner kroner. 

- Så nu mangler vi jo en konkret udmelding på, hvad det er, man skal udelade i forhold til det oprindelige ambitionsniveau, siger rektoren og fortsætter:

- Men vi håber på, at der snart bliver landet en konkret aftale og fra på mandag går vi i arbejdstøjet og finder ud af, hvordan vi skal bruge midlerne. For politikernes ønske er jo, at pengene skal gå direkte til noget, de studerende mærker, fastslår Jens Mejer Pedersen.

Fyn er ved at udvikle sig til en større udannelsesø. I marts i år blev der indgået en aftale for udflytning af uddannelser, som blandt andet betyder en ny filmuddannelse på Fyn og en ny læreruddannelse i Svendborg.


Oversigt

    Oversigt