Millioner til flydende vindmøller: Fynsk forskning kan blive banebrydende

Stiesdal har fået et stort millionbeløb til at forske i flydende havvindmøllefundamenter.

Den tidligere teknologichef hos Siemens, Henrik Stiesdal fra Odense, kan komme til at revolutionere vindbranchen.

Sammen med Aalborg Universitet, Siemens Windpower og forretningspartneren Niels Ahrengot har Henrik Stiesdal netop modtaget ni millioner kroner i støtte til forskning i flydende havmøllefundamenter.

Havvindmøller står normalt på fundamenter på havbunden placeret maksimalt 40-50 meter nede.

Er havet dybere, er det både dyrt og ofte umuligt at opstille møllerne.

Men i Odense arbejder virksomheden Stiesdal A/S med projektet TetraSpar, der skal gøre flydende fundamenter til havvindmøller til en reel mulighed for vindmølleindustrien.

Noget der kan gøre potentialet for havvind meget større – også på verdensplan.

Derfor er TetraSpar blandt de 55 projekter, der netop har fået støtte fra den offentlige støttepulje, den såkaldte EUDP-pulje (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). 

Puljen har alene i år udbetalt 313 millioner kroner i støtte til energiteknologier, der kan gøre en forskel i internationalt perspektiv.

Flere fynske fremtidsprojekter

Et af de andre fynske projekter, der er blevet betænkt med otte millioner kroner i denne uddeling, er franskejede Exhausto fra Langeskov.

Den fynske virksomhed indgår i et konsortium med blandt andet SDU om et system, der kan spare 50-90 procent i køl- og opvarmning sammenlignet med nuværende systemer, gennem moderne komfortventilationssystemer (HVAC) og PCM-teknologi (faseskiftende materialer).

De fynske gartnerier myGrowers, Horti og Hjortebjerg har sammen med Aarhus Universitet og Dansk Gartneri del i et projekt, der skal reducere energiomkostningerne i gartnerisektoren.

Projektet er begavet med 8,6 millioner kroner . 

Desuden er Odense-firmaet Blue Ocean Robotics tildelt 8,3 millioner kroner til et forskningssamarbejde med Institutut for Energiteknik i Aalborg.

Regeringen vil fra 2020 afsætte over 500 millioner kroner til området.  

Oversigt

    Oversigt