I det fynske folks tjeneste

Millionfremstød for fynsk og jysk forskning

Fyns Amt og de syv jyske amter sætter nu gang i et samarbejde med udenrigsministeriets kontor, Invest in Denmark, om at give Vestdanmarks forskningsmiljøer og virksomheder større gennemslagskraft på verdensmarkedet.

-

Fyns Amt og de syv jyske amter sætter nu gang i et samarbejde med udenrigsministeriets kontor, Invest in Denmark, om at give Vestdanmarks forskningsmiljøer og virksomheder større gennemslagskraft på verdensmarkedet.

Invest in Denmark råder over et internationalt netværk af sælgere, som arbejder for at få udenlandske virksomheder til at investere og købe ydelser i Danmark.

Det får Fyn og Jylland nu direkte adgang til gennem det ny samarbejde. Den kommende tid vil der blive ansat personale, som skal placeres i de enkelte regioner for at danne bindeled mellem dem og Invest in Denmark.

Tanken er at kortlægge områder, hvor fynsk og jysk forskning og erhvervsliv supplerer hinanden og få dem til at arbejde sammen. På den måde opnår de en størrelse, der kan matche store internationale virksomheder og forskningscentre.

Biotek, IT og plantemedicin
For eksempel har Syddansk Universitet, Odense stor viden om bioteknologi, som kan kombineres med Århus? store viden indenfor medicinsk forskning. Tilsammen vil de kunne tilbyde noget af stor interesse for virksomheder i Indien og Kina.

Indenfor IT og tele-teknologi kan forskningen i Aalborg og Århus kombineres med robot-forskning i Odense.

Også forskningen i plantemedicin på Forskningscenter Årslev kan kombineres med lignende jyske projekter, hvilket allerede har skabt interesse i Kina.

Sammen er vi stærke
- Hvis vi skal skaffe en stor, international virksomhed som kunde, skal vi kunne tilbyde mere end de fynsk-jyske byer kan hver for sig, siger Niels Højbjerg, amtsdirektør, Fyns Amt.

- Udover at virksomheden har brug for forskning, har de ofte også brug for kontakt med virksomheder, som arbejder med produkterne. De kan have brug for at leje faciliteter til afprøvning af resultaterne og meget andet. Ved at gå sammen kan de jysk-fynske forskningsmiljøer på en række områder tilbyde det hele og dermed gøre sig interessante for store, udenlandske virksomheder, siger han.

De otte amter har afsat otte millioner kroner til projektet, og der er gode chancer for at staten afsætter yderligere fire millioner i 2006.

Lang tidshorisont
Samarbejdspartnerne er indstillet på, at der går tid, inden der viser sig konkrete resultater i form af jobs på Fyn og i Jylland.

- Vi sætter os nu og udarbejder en strategi, som mindst strækker sig til 2008. Vi håber så, at de kommende nye regioner vil overtage ideen fra amterne, siger kontorchef Elisabeth Manford, Invest in Denmark.

Amtsdirektør Niels Højbjerg siger: - Det er meget spændende og det er ambitiøst; men det er nødvendigt, hvis vi skal klare os på internationale betingelser.