Millionoverskud igen: Fynske krydderurter i medvind

Øget effektivitet og bedre produktionsstyring giver fynsk medarbejderejet gartneri overskud på 5,5 millioner kroner

Det går stadig fremad for det medarbejderejede gartneri Rosborg-Bellinge A/S. Gartneriets netop offentliggjorte regnskab viser et overskud på 5,5 millioner kroner efter skat.

- Det er rigtig pænt. Vi er meget tilfredse, siger gartneriets administrerende direktør Johnny Albertsen.

Gartneriet Rosborg-Bellinge er lidt specielt. I 2013 overtog medarbejderne og tre investorerne gartneriet efter den tidligere ejer, Lars Rosborg, som afgik ved døden i 2006. I peridoen fra 2006 til 2013 var gartneriet ejet af et dødsbo.

Det første år efter overtagelsen præsterede gartneriet et overskud på 1,8 millioner kroner. Året efter steg overskuddet til 7,1 millioner kroner efter skat.

quote Det gør en kæmpe forskel i forhold til vores omkostninger, når vi går fra at producere i et gammelt gartneri til et nyt højteknologisk. I vores nye drivhuse kan vi køre 30 procent flere planter igennem på det samme areal i forhold til et almindeligt drivhus.

Johnny Albertsen, administrerende direktør, Gartneriet Rosborg-Bellinge

Det netop offentliggjorte resultat for regnskabsåret 2015/16 på 5,5 millioner kroner efter skat er altså ikke helt så pænt som sidste år. 

Men Johnny Albertsen er alligevel godt tilfreds. Et dyk ned i regnskabet viser nemlig, at gartneriet har øget sin effektivitet.

Mere effektivt gartneri

Virksomhedens udgifter til løn er faldet med næsten en million kroner i forhold til sidste års regnskab, selvom omsætningen er næsten den samme.

- Vi er blevet dygtigere til at organisere os, og det betyder, at vi er blevet bedre til at undgå dyrt overarbejde, siger Johnny Albertsen.

Samtidig, peger han på, at Rosborg-Bellinge er blevet bedre til at styre produktionen af blomster i forhold til salget.

- Tidligere år har vi smidt mange planter ud. I år er det lykkedes os at tilpasse mængden af blomster i forhold til, hvor mange vi sælger, fortæller Johnny Albertsen.

Gartneriet Rosborg-Bellinge består af tre selskaber.

Selskabet Rosborg-Bellinge laver blomster til eksport, mens de to datterselskaber Rosborg Krydderurter og Økologihaven producerer henholdsvis konventionelle og økologiske krydderurter til det danske marked.

Øget udgift til lejede arealer

Når Rosborg-Bellinges overskud i år er mindre end sidste år, så skyldes det ifølge direktøren, at virksomheden har haft øgede omkostninger til lejede arealer til produktionen af krydderurter. 

lejeudgifterne kommer dog ikke til at plage virksomheden i fremtiden, fortæller direktøren.

- Vi har investeret 32 millioner kroner i nye drivhuse de sidste tre år. Sidste år byggede vi 4000 kvadratmeter til konventionelle krydderurter, og i år har vi bygget 6.500 kvadratmeter til økologiske krydderurter. Det sidste byggeri er vi netop blevet færdige med og skal til at tage det i brug nu, fortæller Johnny Albertsen.

Og til næste år bygger gartneriet yderligere 3.500 kvadratmeter.

quote Vi har investeret 32 millioner kroner i nye drivhuse de sidste tre år. Sidste år byggede vi 4000 kvadratmeter til konventionelle krydderurter, og i år har vi bygget 6.500 kvadratmeter til økologiske krydderurter. Det sidste byggeri er vi netop blevet færdige med og skal til at tage det i brug nu.

Johnny Albertsen, administrerende direktør, gartneriet Rosborg-Bellinge.

De nye kvadratmeter reducerer ikke bare lejeudgifterne. De reducerer også gartneriets driftudgifter.

- Det gør en kæmpe forskel i forhold til vores omkostninger, når vi går fra at producere i et gammelt gartneri til et nyt højteknologisk. I vores nye drivhuse kan vi køre 30 procent flere planter igennem på det samme areal i forhold til et almindeligt drivhus.

De nye gartnerier er også langt billigere at varme op, ligesom der ligger en stor besparelse i at samle produktionen på færre matrikler. I år skulle ifølge direktøren være sidste år, hvor Rosborg-Bellinge bliver nødt til at leje sig til arealer. I fremtiden vil virksomheden således kun ligge på to matrikler.

- Det betyder, at vi øger vores produktivitet med 50 procent, og det er den vej, vi skal, siger Johnny Albertsen.

Oversigt

    Oversigt