Mindre aktiv under corona: Lau vil helst løbe efter en bold

24-årige Lau Bjerring har siden hans fodboldklub lukkede i marts haft svært ved at finde motivation til at være aktiv. En ny undersøgelse viser, at danskernes idrætsdeltagelse er faldet med 4 procentpoint under krisen.

Normalt spiller Lau Bjerring serie-1 fodbold i klubben Chang i Odense. I dag ligger banerne øde hen, da TV 2 Fyn møder ham foran klubhuset. Klubbens fodboldspillere har være udelukket fra plænerne i to omgange siden marts sidste år. Senest siden december, hvor idrætsforeningerne lukkede for anden gang som konsekvens af stigende coronasmitte.

Før fodboldklubben lukkede, trænede Lau Bjerring flere gange om ugen og spillede kampe i weekenderne, men under nedlukningen har han været mindre aktiv, end han plejer. 

- Jeg er ikke typen, der synes, det er sjovt at løbe en tur på fortovet. Jeg vil løbe efter en bold, siger han.

Lau Bjerring er ikke alene om at have svært ved at finde motivationen til at dyrke idræt.

Danskerne dyrke mindre idræt under corona

En ny undersøgelse foretaget af Idrættens Analyseinstitut viser, at 57 procent af de voksne danskere var aktive i december mod 61 procent før stigende smittetal igen lukkede for de fleste aktiviteter.

quote Vi håber, at vi snart kan mødes i idrætsforeningerne igen, for vi ved, at aktive fællesskaber har kæmpe betydning for folkesundheden og vores mentale trivsel.

Charlotte Bach Thomassen

Det vækker en vis ærgrelse hos Danmarks to største idrætsorganisationer DGI og DIF, fordi danskernes idrætsvaner ellers var inde i en god udvikling, hvor flere end tidligere dyrkede idræt.

- Det er ærgerligt, at vi bliver ramt af en historisk hård krise midt i en tid, hvor idrætten og foreningerne har så godt fat, siger Morten Mølholm Hansen, direktør i DIF.

Det er også afgørende for danskernes sundhed, at de finder motivationen til at holde fast i at dyrke idræt. Det har nemlig stor betydning for både det fysiske og mentale helbred og velvære, når vi bevæger os. Det understreger Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI.

- Vi håber, at vi snart kan mødes i idrætsforeningerne igen, for vi ved, at aktive fællesskaber har kæmpe betydning for folkesundheden og for vores mentale trivsel, siger hun.

Danskernes idrætsdeltagelse er faldet 4 procentpoint under corona.
Danskernes idrætsdeltagelse er faldet 4 procentpoint under corona.
Foto: Idrættens Analyseinstitut

Det sociale er det vigtigste

Til dagligt læser Lau Bjerring til pædagog på University College Lillebælt i Odense. Igennem studiet får han erstattet noget af det sociale, som også går tabt, når han ikke spiller fodbold.  På Zoom møder han studiekammeraterne til undervisningen, og ind imellem mødes han også med sin studiegruppe. Det sociale har i det hele taget særlig høj prioritet for Lau Bjerring, når det kommer til at dyrke idræt.

- Fysisk aktivitet betyder selvfølgelig noget for min sundhed, men jeg spiller hovedsaglig fodbold for det sociale. Det er en god måde at opbygge relationer på på tværs af flere miljøer, fordi man er så intimt sammen, siger han.

Derfor er det også det sociale og fællesskabet, Lau Bjerring i højere grad end fraværet af fysisk aktivitet har haft fokus på at erstatte nu, hvor fodboldholdet ikke samles. Det har han blandt andet gjort med computerspil.

- Det kan virkelig rykke noget for det sociale, synes jeg. Det kan faktisk også godt erstatte noget af det jeg fik med fodbold, siger han.

quote Det er godt for kroppen, men hvad skulle jeg træne til? Jeg skal ikke spille kamp på lørdag. Det kan godt være, at min kondition aldrig har været ringere, men det gør ikke noget lige nu.

Lau Bjerring

Selvom Lau Bjerring altså sidder derhjemme og kan mærke, at kroppen trænger til at blive udsat for lidt idræt, har han endnu ikke rejst sig for at drible ned i træningscentret.  Han mangler især én særlig motivationsfaktor for at bevæge sig uden for fodboldbanen, som han ikke kan finde.

- Det er godt for kroppen, men hvad skulle jeg træne til? Jeg skal ikke spille kamp på lørdag. Det kan godt være, at min kondition aldrig har været ringere, men det gør ikke noget lige nu, siger han.

Nye idrætsformer

Der er dog optimisme at spore for idrætsforeningerne i den nye undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut. Den viser nemlig også, at danskerne har prøvet flere nye aktiviteter under nedlukningen. Det er ifølge DIF og DGI positivt.

- Når man sammenholder aktivitetsprocenten med, at nye målgrupper er blevet aktive blandt andet i naturen, så er der et stort potentiale, når først vi er gennem krisen, siger Morten Mølholm Hansen, direktør i DIF.

Lau Bjerring tror heller ikke, at han bliver aktiv igen, før han kan hoppe tilbage i fodboldstøvlerne.

- Til den tid skal man holde sig i form til sæsonen, der kan jeg ikke ligge på den lade side. Det kan jeg på en eller anden måde tillade mig nu, fordi jeg ikke har noget at leve op til, siger han.

Bevæg dig for livet

 

Oversigt

    Oversigt