I det fynske folks tjeneste

Minister-favoritten der tabte formandsopgør

SF's unge sundhedsminister Astrid Krag og hendes midtsøgende støtter lider stort nederlag ved formandsopgør.

Sviende nederlag til partitoppens kandidat Astrid Krag.

Med kun 34 procent af stemmerne mod 66 procent til Annette Vilhelmsen har den 29-årige Astrid Krag lørdag tabt formandsvalget i SF, og samtidig har den nu forhenværende formand Villy Søvndals midtsøgende linje lidt et stort nederlag.

Den unge sundhedsminister stammer fra SF's såkaldte Børnebande af yngre politikere, som Villy Søvndal allierede sig med, da han i 2005 blev formand i stedet for Holger K. Nielsen.

Hun er fortaler for regeringssamarbejdet og har allierede i andre unge SF'ere som den magtfulde skatteminister Thor Möger Pedersen og politisk ordfører Jesper Petersen, der også var tæt på Søvndal og står for en strammere rets- og udlændingepolitik, end SF er vant til.

Astrid Krag var den første til at melde sit kandidatur til formandsposten i partiet, efter at udenrigsminister Villy Søvndal for fem uger siden overraskende meddelte, at han trækker sig som SF's leder, og hun var i begyndelsen favorit til formandsposten.

- SF har brug for en frisk start. Jeg vil, hvis jeg bliver valgt, være formand for hele partiet, og jeg glæder mig meget til den proces, vi nu står overfor, sagde den 29-årige Krag dengang om sin beslutning.

Hendes interesse for fagbevægelsen og kampen for at sikre et bedre liv for arbejderne blev vakt, da hun som ung skoleelev kæmpede sig gennem samtlige bind af "Pelle Erobreren".

Men den unge politiker er også nået til erkendelser omkring idealisme og realiteternes verden, som måske ikke glider lige nemt ned i alle dele af SF.

- For mig er der ikke en modsætning mellem at være idealist og praktisk politiker, for det mest idealistiske og humanistiske er da at få nogle forandringer igennem, forklarede hun tidligere på året i et interview med Information.

- Jeg laver politik for at forandre noget - ikke for at sidde i rundkreds og diskutere, fastslog hun.

Astrid Krag har aldrig færdiggjort sin statskundskabsuddannelse. Men hun var landsformand for partiets ungdomsorganisation fra 2005 til 2007 og fik plads på tinge for første gang i 2007.

Hun prøvede dog allerede kræfter med Christiansborg i 2006, da hun blev udnævnt som stedfortræder for netop Søvndal og havde sin plads på Slotsholmen i en kort periode.

Astrid Krag er gift med rapperen Andreas Seebach, kendt som AndyOp. Sammen har de to børn og bor på Amager.