Minister ind i sag om støtte til slagteri

Enhedslisten kræver miljøminister Karen Ellemann ind i sagen om mulig skjult statsstøtte til Danish Crown-slagterier.

Miljøminister Karen Ellemann (V) skal tage stilling til sagen om mulig skjult statsstøtte til flere Danish Crown-slagterier.

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, kræver ministeren på banen, efter at DR Nyheder har afsløret, at flere kommuner tilsyneladende har givet Danish Crown lov til at slippe billigt fra slagteriernes spildevandsrensning.

- Det er ikke bare ulovligt, men urimeligt over for de øvrige forbrugere, når en række kommuner giver rabat på Danish Crowns spildevand. Ministeren må sætte en stopper for kommunernes ulovligheder, siger Per Clausen i en kommentar.

DR Nyheder har gennemgået regnskaber, fakturaer, driftsresultater og spildevandstilladelser fra otte kommuner, som huser slagterier. I fire kommuner, Faaborg, Svendborg, Bornholm og Herning, betaler Danish Crown ikke det, rensningen reelt koster.

- Det er et brud på betalingsloven og "forureneren betaler-princippet", hvis Danish Crown får rabat, siger professor i miljøret Peter Pagh.

Han kalder det skjult statsstøtte, fordi man lader borgerne betale for en virksomheds omkostninger ved at få renset spildevand. I spildevandet er der blandt andet blod, fedt og kødrester, og det er dyrt for rensningsanlæggene at rense.

Politikere i Herning og Faaborg-Midtfyn lægger selv op til, at ordningen skal stoppes.