I det fynske folks tjeneste

Minister overrasket over manglende tilsyn

De fynske kommuner kan ikke dokumentere ét eneste uanmeldt tilsyn hos deres plejefamilier i mere end tre år. Det overrasker børne- og socialminister Mai Mercado (K).

00:45

Siden den 1. januar 2014 og frem til i dag er der ingen sagsbehandlere rundt omkring i de fynske kommuner, der uanmeldt har banket på døren hos deres plejefamilier for at se, hvordan de udsatte børn har det.

Det viser en rundspørge, som TV 2/FYN har lavet.

Da den nye lov om tilsyn blev indført i 2014, blev kommunerne nemlig - modsat Socialtilsynet - undtaget for at lave uanmeldte besøg hos plejefamilierne.

Læs også Kommunale plejefamilier slipper for uanmeldte tilsyn

Ingen fynske kommuner har lavet uanmeldte tilsyn

TV 2/FYN har bedt om aktindsigt i uanmeldte besøg hos plejefamilierne i Assens, Faaborg-Midtfyn, Nordfyn, Middelfart, Nyborg, Odense, Kerteminde og Svendborg.

Seks kommuner oplyser, at de ikke har ført uanmeldt tilsyn. Og det overrasker børne- og socialminister Mai Mercado (K).

- Det er jeg meget overrasket over. Jeg havde forventet, at man tager opgaven på sig og også laver tilsyn. Jeg syntes ikke, det er godt nok, siger Mai Mercado (K).

Flere organisationer efterlyser et lovkrav om uanmeldte tilsyn hos alle plejefamilier. Og det vil ministeren nu drøfte med de øvrige ordførere.

- Jeg syntes, at loven skal ændres, så det bliver op til Socialtilsynet at godkende og føre tilsyn med alle plejefamilierne. Altså minus netværksfamilier og akutte anbringelser. Socialtilsynet står for en højere faglighed og er altså bedre til at vurdere om plejefamilier er kompetente, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K).

03:23 Luk video

Læs også - Tilsynsregler med plejefamilier bør laves om