I det fynske folks tjeneste

Minister vil hjælpe klemte museer før sommerferien

Flere museer risikerer lukning, fordi de skal tilbagebetale store lån. En undersøgelse skal granske sagen.

00:21

Der skal mere viden på bordet, før der kan findes en løsning, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Han igangsætter derfor en undersøgelse af sagen.

1 af 2

Arbejdsmarkedets Feriefond kræver, at en række museer og kulturinstitutioner betaler lån for flere millioner kroner tilbage tidligere end ventet.

Det kan potentielt trække tæppet væk under flere af museerne, og derfor har politikerne på Christiansborg den seneste tid forsøgt at finde en løsning.

Læs også Fik fem millioner - og brugte dem: Nu skal de betales tilbage

Men der skal mere viden på bordet, før der kan findes en løsning, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Han igangsætter derfor en undersøgelse af sagen.

- Jeg ved, at de berørte museer og institutioner har brug for, at der findes en løsning snarest muligt, siger ministeren i en pressemeddelelse.

- Så snart undersøgelsen er færdig, vil jeg derfor indkalde aftalepartierne, og det er min ambition, at vi er klar med en løsning inden sommerferien.

Arbejdsmarkedets Feriefond hører under beskæftigelsesområdet.

Baggrunden for hele miseren er, at et flertal bestående af S, SF, R, K og V i 2014 besluttede at overføre 280 millioner kroner af Arbejdsmarkedets Feriefonds formue til staten.

Læs også Millioner til Koldkrigsmuseum Langelandsfort

Samtidig blev det præciseret, at fondens primære formål er at støtte vanskeligt stillede familier med ferieophold. Det medførte, at museerne blev bedt om at afvikle deres lån hos fonden før tid.

Den nye undersøgelse skal sikre, at "alle aspekter af sagen er tilstrækkeligt belyst, inden der træffes beslutning om, hvad der skal ske med tilbagebetaling af lånene", skriver Beskæftigelsesministeriet.

- Reglerne på området er meget komplekse, og institutionernes økonomiske situation er vidt forskellige, siger Troels Lund Poulsen.

- Det er afgørende, at alle hjørner er ordentligt belyst, så vi kan finde en holdbar og fremtidssikret løsning på problemet.

Flere af partierne bag aftalen fra 2014 har forsikret, at hensigten ikke var at dræne museerne for midler - og at de er opsatte på at finde en løsning.

Det er Kammeradvokaten, der skal stå for undersøgelsen.

01:47 Luk video

Feriefondens krav

* Arbejdsmarkedets Feriefond har sendt et krav om tilbagebetaling af lån til flere end 30 museer og kulturinstitutioner over hele landet.  Herunder museer på Fyn, Ærø og Strynø.

Det på trods af, at de fleste museer var blevet lovet, at lånene ikke skulle betales tilbage.

* Tilsammen har Feriefonden sendt krav om tilbagebetaling for i alt 900 millioner kroner i hele landet.

* Af dem skal 118 millioner kroner betales tilbage fra seks fynske museer.

* Blandt andet fra Forsorgsmuseet i Svendborg, som i 2007 fik knap 5 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

* Feriefonden får sine midler fra uhævede feriepenge