Mobning, vold og sex: Unge søger råd hos idoler på sociale medier

Nogle unge skriver til deres idoler på sociale medier, når far slår eller mor er syg med kræft. Børns Vilkår vil nu lave en manual til YouTubere, der får henvendelser om personlige problemer.

Anna Briand Hestehauge har 82.682 følgere på det sociale medie YouTube. Hun laver videoer, hvor hun fortæller om sit liv eller hænger ud med venner. Og så opfordrer hun sine følgere til at skrive til hende, hvis de har noget på hjertet.

Dét har de.

"Min far har været tæt på at dø..."

"Ingen kan lide mig..."

"Min far slår mig..."

Sådan starter nogle af de beskeder, der lander i Anna Briand Hestehauges indbakke på de sociale medier. Nogle gange ved hun ikke, hvad hun skal stille op med dem.

- Nogle af tingene er meget personlige og ting, jeg ikke kan gøre noget ved. Jeg er jo hverken professionel eller psykolog, men bare en helt almindelig pige, forklarer hun.

En anonymiseret besked fra en følger til Anna Briand Hestehauge.
En anonymiseret besked fra en følger til Anna Briand Hestehauge.

Brug for professionel hjælp

Der findes ingen større undersøgelse af, hvor udbredt fænomenet er. TV 2/FYN har spurgt 234 fynske skoleelever, om de har søgt hjælp til personlige problemer hos en kendt på et socialt medie. 15,2 procent svarer ja og fortæller videre, at de har henvendt sig om alt fra venner og kæresteproblemer til vold og dødsfald i familien.

quote Hvis det går helt over grænsen, så kontakter jeg politiet.

Johan Jensen, YouTuber

Ifølge børnefaglig konsulent ved Børns Vilkår, Charlotte Smerup, er det ikke nok, at børn og unge tager fat i deres idoler på nettet.

- Hvis det er noget alvorligt, som de unge skal have hjælp til, så er det bedst, at det er professionelle, der tager fat. Så er det ikke nødvendigvis nok, at man deler sine tanker med en ven eller en YouTuber, siger Charlotte Smerup.

Derfor vil Børns Vilkår nu lave en manual til YouTuberne, der skal hjælpe dem til at tackle alvorlige henvendelser fra fans. Manualen skal uddeles til de bureauer, der repræsenterer YouTuberne - for eksempel Splay og Gonzo Media.

YouTuberne skal nemlig også passe på sig selv.

- Det er et stort ansvar, man giver til YouTuberen, når man fortæller om for eksempel selvmordstanker eller overgreb. Det kan godt være ret hårdt at få så voldsomme ting at vide og føle, at man har et ansvar, siger Charlotte Smerup.

Johan Jensen tjekker sin Snapchat. Det er her, han får de fleste henvendelser fra sine følgere.
Johan Jensen tjekker sin Snapchat. Det er her, han får de fleste henvendelser fra sine følgere.
Foto: Morten Albek

Har kontaktet politiet

En af Anna Briand Hestehauges kollegaer hedder Johan Jensen. Han er forholdsvis ny som YouTuber, men han får allerede lignende henvendelser.

- Jeg kan bruge 2-3 timer om dagen på at svare på beskeder på Snapchat. Jeg har været tæt på at gå ned med stress, fortæller han.

Et par gange har henvendelserne været af så alvorlig karakter, at Johan Jensen er skredet til handling.

- Hvis det går helt over grænsen, så kontakter jeg politiet. Det er for eksempel sket i forbindelse med en sag om mobning, hvor offeret skrev til mig, fortæller han.

Begge YouTubere slår fast, at de gør deres bedste for at vejlede deres fans, når de henvender sig.

- Jeg har det jo godt med, at jeg måske kan hjælpe. Tit siger jeg til dem, at de skal snakke med en forældre eller en lærer, de stole på, siger Johan Jensen.

Anna Briand Hestehauge vil nu i højere grad overveje at henvise sine følgere til rådgivningstjenester som Sexlinien eller Børnetelefonen.

- For det meste svarer jeg alle, men hvis problemet er for personligt, skriver jeg, at jeg lige skal tænke over det. Men jeg tror måske, jeg vil begynde at henvise folk mere til Børnetelefonen for eksempel. Nogle af dem, der skriver, har brug for nogle professionelle voksne, der kan hjælpe dem.

SE INDSLAGET: Børn og unge søger hjælp hos idoler på sociale medier.
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt