Modstand mod flere lægestuderende i Odense

Syddansk Universitet er parat til udvide antallet af pladser på mediciner-uddannelsen. Samme melding kommer fra Københavns Universitet, men forslaget møder modstand fra Århus Universitet.

De tre sundhedsvidenskabelige fakulteter ved Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet har hidtil arbejdet tæt sammen om at sikre den danske lægeuddannelse.

Men sammenholdet knager efter at Københavns Universitet har meldt ud, at de ønsker 100 nye studiepladser. Aarhus Universitet fraråder at øge antallet af medicinstuderende.

- Men det er ingen god idé. Den nuværende produktion af nye læger vil sammen med en række tiltag, der skal speede uddannelsen af speciallæger op, dække behovet også fremover, siger dekan Søren Mogensen fra Det Sundhedsvidenskabelige fakultet ved Aarhus Universitet til Ritzau.

Lægemangel i Syddanmark

Ifølge Søren Mogensen skyldes den nuværende mangel på speciallæger, at regeringen under Bertel Haarder (v) lod stå til i 1980'erne og uddannede alt for få.

- Nye lægestuderende er først klar som speciallæger om 15 år. Samtidig vil en overflødig uddannelse nu af ekstra læger de kommende år sætter pres på både kvaliteten af behandlingen på sygehusene og på de i forvejen alt for få speciallæger.

Speciallægerne, som de kommende år får rigeligt at se til, skal jo også bruge tid på at uddanne og supervisere yngre kolleger, påpeger Søren Mogensen.

Det er Sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen, det har sat loftet over antal medicinstuderende til de nuværende godt 1100.

- Der er stor lægemangel i Syddanmark. Hvis loftet øges med vil det være naturligt, at en tredjedel af pladserne kommer til SDU, sagde dekan Mogens Hørder.

Dansk Folkeparti, Radikale og Socialdemokraterne er parate til at øge antallet af medicin-studie-pladser. Socialdemokraterne er endda på vej med et beslutningsforslag om at øge optaget på lægestudiet med 400 om året.

Oversigt

    Oversigt