Mulig sammenhæng mellem medicinforbrug og kræft

Medicinforbruget hos mange ældre stiger markant lige før, de får en kræftdiagnose, viser ny fynsk undersøgelse.

Mange over 70, der får kræft, har op til diagnosen speedet op på deres forbrug af medicin. Stigningen i medicinforbruget et halvt år før en kræftdiagnose er så kraftig, at det måske kan bruges som et advarselsflag for praktiserende læger.

Når ældre får konstateret kræft, er der stor sandsynlighed for, at der allerede står en stribe forskellige piller i medicinskabet. Det viser en ny fynsk undersøgelse af medicinforbruget blandt nye kræftpatienter over 70 år.

Stigning begynder halvandet år før

-Allerede halvandet år før kræftdiagnosen er der forskel i medicinforbruget på dem, der senere får konstateret kræft, og dem, der ikke gør, siger læge Trine Lembrecht Jørgensen, Odense Universitetshospital, der står bag undersøgelsen

- Især et halvt år før kræftdiagnosen sker der en meget kraftig stigning, fortsætter hun.

Hun har studeret medicinforbruget blandt cirka 12.000 fynske mænd og kvinder på mindst 70 år, der fik konstateret kræft.

De er sammenlignet med næsten 47.000 fynboer i samme alder, som ikke havde kræft. Da kræftpatienterne fik deres diagnose, tog mere end hver tredje mindst fem forskellige lægemidler dagligt mod kun 27 procent af kontrolgruppen.

De piller, som der især blev spist mange af det sidste halve år inden kræftdiagnosen, var smertestillende morfinpræparater, mavesårsmedicin, gigtmedicin og antibiotika.

Advarsel til læger

Selv om undersøgelsen er baseret på registerdata, mener Trine Lembrecht Jørgensen, at de praktiserende læger måske kan bruge resultaterne som advarselsflag.

- Her er måske et fingerpeg, som man ikke tidligere har været opmærksom på. Det gælder især i de tilfælde, hvor der pludselig opstår behov for kraftig smertestillende medicin, siger hun.

Undersøgelsen om medicinforbrug er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Geriatric Oncology.

Oversigt

    Oversigt