Munkebo Kommune - Valgtemaer

-

-

Deltag i debatten om valget i Munkebo


Palle Hansborg-Sørensen, 54 år, har været socialdemokratisk borgmester siden 1990. Han har været byrådsmedlem i Munkebo siden 1982. Hans far var i øvrigt også socialdemokratisk byrådsmedlem - i Odense (Ove Sørensen). Palle Hansborg-Sørensen er tidligere skoleinspektør på Svishaveskolen.


Socialdemokratiet har i dag 9 af 13 mandater. De øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer er en SFer og tre Venstrefolk. De mange S-stemmer skyldes blandt andet kommunens suverænt største arbejdsplads, Lindøværftet. En fjerdedel af Munkebos befolkning arbejder på Lindø. Engang var det halvdelen, men Munkebo er i dag også blevet en pendlerkommune p.g.a. den korte afstand til Odense.


Pragmatisk enevælde
Socialdemokraterne afviser, at der er tale om enevælde i Munkebo. Ude i lokalsamfundene skal man finde pragmatiske løsninger; det nytter ikke at holde sig stramt til ideologierne, som borgmesteren siger. Han påpeger, at Venstre efter sidste budgetforlig gav ham en rose \"for det gode samarbejde\". Budgetforliget blev vedtaget med stemmerne 13-0.


Flere ældre
Borgmesteren peger på følgende emner som Munkebos kommende opgaver: De næste fem år vil antallet af borgere over 65 år stige med 30 procent. Mange værftarbejdere fra værftets flytning til Munkebo i 60\'erne er kommet op i pensionsalderen. Derfor er Munkebo i gang med at ombygge ældrecentre og har opført to bofællesskaber for ældre. Også skoler og daginstitutioner skal have en kærlig hånd. Mølkærskolen skal moderniseres. De kommende fem år vil antallet af skolebørn stige med 19 procent.
De mange ældre og de mange unge børnefamilier kan godt blive et problem for skattegrundlaget. Derfor gælder det også om at gøre det attraktivt for \"midtergruppen\" at bo i Munkebo. Kommuneskatten er p.t. 21,6 (lidt over landsgennemsnittet).


Borgerlig resignation
Venstre har p.t. tre medlemmer af Munkebo Byråd. Kun den ene genopstiller. De to hidtidige kvindelige medlemmer stiller ikke op. Venstre har valgt ny spidskandidat, en tilflytter, som for seks år siden valgte at bosætte sig i Munkebo. Det er den 46-årige Søren Møller Kristensen, marketingschef hos Rexton Høreapparaters afdeling i Odense. Før han flyttede til Munkebo, boede han i Schweiz og Tyskland. Søren Møller Kristensen erkender, at de borgerlige umuligt kan vælte Socialdemokratiet i Munkebo. Venstre går i valgforbund med Konservative, og målet er at beholde de tre mandater, som det med hiv og sving lykkedes at skaffe Venstre i 1997. Konservative blev ikke repræsenteret.
 
Selv om Venstre er i klart mindretal i den socialdemokratiske kommune, mener Venstres spidskandidat, at der også er sat Venstre-fingeraftryk på den lokale politik, omend i mindre skala. Madlavning på et plejecenter er blevet udliciteret, og der er indført betalt forældreorlov ved børnepasning. I den næste valgperiode vil Venstre arbejde for mere frivilligt arbejde på ældreområdet, flere valgmuligheder for hjemmehjælpsmodtagere og en mere aktiv indsats for at trække nye virksomheder til Munkebo.


Nyt konservativt trækplaster
De Konservative har ikke været repræsenteret i Munkebo Byråd siden 1986. Men denne gang stiller partiet op med en sværvægter, skibsreder Kurt Andersen, Lindøværftets tidl. direktør. Han stiller dog ikke op som spidskandidat, men kan alligevel sagtens trække borgerlige stemmer væk fra Venstre og over til de konservative, som dermed kan snuppe et mandat fra Venstre. Kurt Andersen har dog ikke nogen veldefineret politik. \"Når jeg stiller op, skyldes det, at jeg gerne vil støtte listen og de tanker, som den repræsenterer,\" siger han.


De Konservative har listeopstilling. Listestemmerne fordeles i den rækkefølge, som man står opført på listen. Kurt Andersen kan dog sprænge listen, hvis hans samlede personlige stemmetal er større end de øvrige kandidaters og listestemmerne tilsammen.


\"Munkebo er i øjeblikket den største og mest uindtagelige socialdemokratiske højborg\", skrev  Mette Hjermind fra Fyens Stiftidende, efter kommunevalget den 18 november 1997 - og det er, hvad den er. Efter valget kunne byrådet bryste sig af at være landets mest solide socialdemokratiske højborg med 9 siddende  socialdemokratiske byrådsmedlemmer ud af 13 byrødder. Munkebo er en solid socialdemokratisk kommune, med en borgmester ( Palle Hansborg-Sørensen ) som igen i år genopstiller som borgmesterkandidat. Ifølge Tage Simonsen (Gruppeformand SF ) vil Palle Hansborg-Sørensen blive meget svær at vælte af pinden.


Masser af succes
Der er ifølge samtlige partiformænd ingen synderlige konflikter i den lille socialdemokratiske kommune som siden valget 1997 har levet i økonomisk overskud. Samtlige skoler og plejehjem er blevet renoveret, og man har haft stor succes med det såkaldte stoffri 2000 projekt, et treårigt projekt, som siden 1999 har skullet hjælpe de, ifølge kommunen, for mange narkomaner i Munkebo. Projektet er nu i år 2001 afsluttet og har ifølge socialchef Marianne Rasmussen været en succes.


Tilbage til hovedsiden om Munkebo Kommune

Oversigt

    Oversigt