Museumsdirektør om coronavirus: Kan gå hårdt ud over 2020

Det kinesiske stop for grupperejser til udlandet kan ramme H. C. Andersens Hus hårdt på antallet af besøgende, mener direktøren for Odense Bys Museer.

I snart en uge har de kinesiske myndigheder frarådet grupperrejser til og fra landet som følge af den frygtede coronavirus. Det mærkes nu hos H. C. Andersens Hus i Odense, hvor en stor del af de besøgende netop udgøres af kinesiske turister.

Alene i sidste uge havde museet 100 færre kinesiske gæster end forventet, og ifølge direktør for Odense Bys Museer Torben Grøngaard tyder meget på, at udviklingen vil fortsætte.

- Vi modtager afbestillinger på allerede planlagte bookinger for de næste måneder. På den måde mærker vi det direkte, fortæller han. 

Museet holder i disse dage tæt kontakt med VisitDenmark, der følger situationen løbende.

Rammer omsætningen

Siden 2014 har Odense Bys Museer satset kraftigt på sin kinesiske markedsføring, og det har blandt andet resulteret i, at man sidste år satte rekord i antallet af kinesiske besøgende med 20.000 gæster fra Kina.

Samtidig er der tale om en gruppe af turister med en stor købekraft. Udebliver de, vil det derfor kunne mærkes på museets omsætning.

- Vi havde nogle gæster i mandags, som købte for næsten 2.000 kroner. Hvis man begynder at gange det op, kan man hurtigt regne ud, hvor mange millioner det drejer sig om, siger Torben Grøngaard. 

Samarbejder sat på standby

Udover indtjeningen kan det kinesiske udrejseforbud også få betydning for museets fremtidige kinesiske samarbejder. 

Blandt andet var det på tale, at en større kinesisk kommunikationsvirksomhed skulle stå for markedsføringen af det Det ny H. C. Andersens Hus. 

På grund af virusudbruddet blev det imidlertid sat på pause, og Torben Grøngaard forudser, at det også kan ske for andre samarbejder.

- Der er andre projekter, hvor det lige nu står fuldstændig stille. Det er lidt ærgerligt, siger han.

Egeskov ikke ligeså hårdt ramt

En anden fynsk turistattraktion, som også har en større del kinesiske besøgende, er Egeskov Slot. På grund af vintersæsonen holder slottet lukket frem til marts måned og er derfor ikke ramt af forbuddet endnu.

Og hvis coronavirussen fortsætter med at sprede sig, vurderer Egeskovs Marketingchef Lene Pedersen heller ikke, at det vil få store konsekvenser. 

- Selvfølgelig er det frygteligt, at vi måske kommer til at mangle den gæstegruppe, men det er ikke noget, der knækker Egeskov, siger hun. 

I alt udgør de kinesiske turister omkring 4.000 af stedets 160.000 årlige besøgende. Hvis gruppen skulle komme til at mangle, er man på Egeskov indstillet på at rette fokus andre steder hen.

- Så kigger vi på, hvor vi ellers kan få gæster fra. Vi er allerede i gang med at lægge planer for året, og der går vi ind og ser på, hvor vi lægger vores indsatser, siger Lene Pedersen.