Myndighederne fortalte ikke om VTEC-smitte

48-årig fynbo blev smittet på tysk rasteplads-restaurant, men de danske myndigheder orienterede hverken de tyske myndigheder eller spisestedet om smittefaren.

48-årige William Potter fra Odense blev den 22. maj i år smittet med den frygtede VTEC-bakterie, da han og tre kammerater besøgte en rasteplads-restaurant 70 kilometer syd for Hamborg. 

Da den 48-årige fire dage senere alvorligt syg blev indlagt på Odense Universitets Hospital, orienterede en af hans venner de danske myndigheder om den restaurant, der efter al sandsynlighed var smittekilden.

Men TV 2/FYN kan nu fortælle, at den tyske restaurant aldrig blev orienteret om den alvorlige episode - hverken af danske eller tyske myndigheder.

- Nej, det kommer som et chok for os, hvis vores mad har gjort nogen syge. Siden VTEC-bakterien blev kendt har vi taget vores forholdsregler, men det er da under al kritik, at vi intet kender til denne sag, siger lederen af den tyske motorvejsrestaurant, der ligger 70 kilometer syd for Hamborg.

På Statens Serum Institut, hvor man indsamler relevante oplysninger i forbindelse med de VTEC-smittede danskere, bekræfter overlæge Kåre Mølbak, at oplysningerne om den tyske restaurant aldrig er gået videre til de tyske myndigheder.

- De oplysninger er ikke gået videre til de tyske myndigheder, for det er først nu det går op mig, at vi har endnu en rastepladstilknytning her. Vi havde store problemer med at få oplysninger ud af den omtalte patient, simpelthen fordi han havde så kraftige smerter, siger overlægen.

En udtalelse, der overrasker en anden af deltagerne, der spiste sammen med den smittede dansker på den tyske restaurant.

- Jeg har været i forbindelse med Seruminstituttet lige efter William blev indlagt, og har videregivet alle relevante oplysninger. Også om den restaurant vi spiste på. Vi er alle fire 100 procent sikre på det er der, William blev smittet. Simpelthen fordi det var det eneste sted på turen, hvor vi spiste forskellige retter. Tre af os bestilte burgere og pølser, mens William tog en stor skål salat. Og altså blev alvorligt syg kort tid efter, siger tandlæge Ulrik Nørregaard fra Odense.