Mystiske dødsfald skal undersøges

Mange psykisk syge dør pludseligt og alt for tidligt og der er kun sparsom viden om, hvad de dør af. Et nyt fynsk projekt skal nu kortlægge og finde forklaringer på dødsfaldene.

Psykisk syge dør i gennemsnit 25 år for tidligt, og mange af dødsfaldende kan ikke forklares. Derfor skal et nyt projekt med en fynsk statsobducent i spidsen undersøge de uforklarlige dødsfald.

- Vi har længe vist, at psykiatriske patienter lever meget kortere end andre mennesker. Det er lidt af en gåde. Der er mange af dødsfaldende vi ikke kan forklare, siger Jørgen Lange Thomsen, der er statsobducent.

En gammel drøm

2509 lange

Jørgen Lange Thomsen har foreløbig fået to millioner kroner til at grave sig ned i gåden om de mange uforklarlige dødsfald blandt psykisk syge danskere.

- Jeg har gennem 40 år set disse mennesker komme ind og vi har ikke kunnet klarlægge hvorfor de dør. Jeg håber, at vores undersøgelse kan forebygge, og dermed være med til at give især de skizofrene patienter et bedre og længere liv, siger Jørgen Lange Thomsen.

Undersøgelsen skal blandt andet gennem kemiske analyser og undersøgelse af de afdødes hjerter forsøge at fastslå om psykisk syge er særlig følsomme over medicin eller om de har nogle særlige arveanlæg, der gør dem mere følsomme over for medicin.

Måske overmedicinering

Tirsdag kom det frem at en 33-årig psykisk syg fynbo døde efter overmedicinering, og Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere(LAP), tror at der kan være mange flere af den slags dødsfald.

- Vi tror, at der gemmer sig et stort antal mennesker, der dør direkte eller indirekte af den medicin de har fået. Men vi mangler dokumentationen og det kan en undersøgelse måske bidrage med, siger Karl Bach Jensen fra LAP.

Jørgen Lange Thomsen havde søgt 14 millioner kroner til sit projekt, men fik altså kun to. Han håber dog, at de sidste penge til undersøgelsen vil komme senere.