Når øl bliver til mad

Ølsovs, fordrukne ål og gullasch med øl. Der er ingen grænser for, hvad gyldne humledråber kan bruges til - ud over at hælde dem direkte ned i det menneskelige kloakrør. En ny bog giver opskrifter på øllets gavnlige virkning på madopskrifter.

Ny bog om ølsovs og fordrukne ål

Anmeldelse.
Af Anders W. Berthelsen, TV2/FYN.

Ølsovs, fordrukne ål og gullasch med øl.
Der er ingen grænser for, hvad gyldne humledråber kan bruges til - ud over at hælde dem direkte ned i det menneskelige kloakrør.
En ny bog - udgivet af det umage makkerpar, Albani Bryggerierne og Odense Universitetsforlag - giver en stribe opskrifter på øllets gavnlige virkning på madopskrifter.

Objektivitet er som bekendt en videnskabelig dyd. Det kan derfor undre, at et universitetsforlag medvirker til at udgive en bog, hvor en stor del af tekst og illustrationer er reklame for et bestemt firma, nemlig Albani Bryggerierne, hvis brygmester oven i købet har skrevet en del af teksten.
Men sådanne intellektuelle og videnskabsetiske overvejelser forsvinder vel hen ad vejen, efterhånden som opskrifter afprøves, og ølindtaget stiger. Og det er netop formålet med den nye bog fra Odense Universitetsforlag, Når øl bliver til mad. At få danskerne til at drikke mere øl - og få os til ikke blot at hælde det i halsen, men også at skære det ud med kniv og gaffel.
Ud over at være fyldt med interessante opskrifter på f.eks. ølsovs, fordrukne ål, ølpocheret lyssej og gullasch med øl, indeholder bogen en beskrivelse af øllets historie fra 1300-tallet og frem til i dag samt en Øllets ABC, der bl.a. giver bud på nogle simple retningslinjer for vurdering af øl.
Bogen er på 93 sider. Den koster 119 kroner og er udgivet af Albani Bryggerierne i samarbejde med Odense Universitetsforlag.