Narkomaner får nu gratis heroin

Den statsbetalte og lægeordinerede heroin er nu endelig klar til at blive uddelt til de svageste narkomaner i Odense. Tilbuddet har været undervejs i årevis.

De svageste danske narkomaner får nu gratis heroin af staten. De første stofmisbrugere kan fra midten af februar få den statsbetalte, lægeordinerede heroin i Odense og København.

Det sker efter årelange diskussioner, hvor eksperter og politikere har diskuteret fordele og ulemper.

Til marts følger de københavnske omegnskommuner, og til sommer får narkomaner i Esbjerg også muligheden. I alt vil cirka 230 narkomaner på sigt være omfattet af ordningen.

- Det har været 15 år undervejs, og der har været meget for og imod. Det er der stadig, men jeg tror, at vi får nogle brugere, som stopper med at lave vold og kriminalitet, så der i sidste ende er god samfundsøkonomi i det, siger Birthe Vorsum, der er leder af Rusmiddelcenter Odense.

Loven blev vedtaget i 2008, og der er afsat omkring 70 millioner kroner årligt til ordningen. Afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Helle Petersen kalder det "forventeligt", at det har taget noget tid for kommunerne at komme i gang.

- Det er også det, vi har set i udlandet, når der skal findes lokaler og skaffes personale på et område, hvor det ikke er nemt at rekruttere læger og sygeplejersker, siger hun.

I Århus vil politikerne inden for en måned formentlig beslutte, om byens stofmisbrugere også skal have tilbudt den gratis heroin eller ej. Aalborg Byråd har allerede takket nej.

Der bliver stillet en række krav til narkomanerne, for at de kan komme i betragtning til den gratis heroin. Blandt andet skal de møde op en til to gange dagligt hele året rundt.