I det fynske folks tjeneste

Nationalpark-skeptikere lukker ned

Regeringen har droppet planerne om at lave Danmarks største nationalpark på Sydfyn - og så er der ikke længere brug for en forening imod projektet.

Foreningen blev grundlagt i 2009 med det formål at lade lokalområdets bekymringer om nationalparken få en plads i debatten.

- Sydfyn som Danmarks største nationalpark var hverken på befolkningens eller på Folketingets ønskeseddel. Det glæder mig, at miljøminister Ida Auken og forligskredsen bag Nationalparkloven, som rummer alle Folketingets partier på nær Enhedslisten, lyttede til lokalbefolkningen på Sydfyn og anerkendte, at der mangler lokal folkelig opbakning til at etablere en nationalpark på Sydfyn med tilliggende øer, siger formand for Foreningen for Nationalpark-skeptikere, Bent Juul Sørensen.

Et stort antal lodsejere meldte ud, at de ikke ønskede at være en del af nationalparken - men foreningen havde også en række andre argumenter imod:

- Projektet manglede lokal opbakning.

- Styregruppe og kommuner i flere tilfælde groft overfortolkede værdien af de bestilte faglige rapporter.

- Det sydfynske projekt mere byggede på turisme end på natur og miljø. 

- Det sydfynske projekt i uhørt grad inddrog købstæderne frem for landområderne. 

- Borgerinddragelsen i praksis ikke var så omfattende og ønskelig fra kommunernes side, som de ellers meldte ud.

- Kommunalbestyrelserne i de fem oprindelige kommuner bag nationalpark-planerne aldrig mødtes om planerne, og at der derfor aldrig blev lavet en fælles politisk plan.

- Modstand mod, at et foreslået landsdækkende Nationalparkråd skulle styre udviklingen på Sydfyn.

Bestyrelsen forventer at nedlægge foreningen officielt ved en ekstraordinær generalforsamling lørdag d. 23. februar.