I det fynske folks tjeneste

Naturmedicin til dyr

En fynsk opfindelse åbner mulighed for at erstatte en stor del af landbrugets forbrug af antibiotika med naturmedicin, lavet af udtræk fra for eksempel oregano. Håbet er at opfindelsen kan gøre fremstillingen af naturmedicin billig nok til at konkurrere med antibiotika.

Oregano gøres til medicin

Det mobile ekstraheringsanlæg

1 af 2

Tørring springes over

Det fynske firma, Biosynergy A/S, har udviklet et mobilt anlæg til udvinding af gavnlige stoffer i lægeplanter, for eksempel oregano. Udviklingsarbejdet er sket i samarbejde med Syddansk Universitet og Odense Ingeniørhøjskole.

Anlægget gør det muligt at udvinde stofferne (ekstrahere) fra de friske urter direkte på marken. Dermed undgår man at tørre urterne først, hvilket er meget dyrt.

Samtidig er udvindingen blevet mere kontinuerlig, så der spares arbejdskraft.

Konkurrencedygtig

Den sparede tørring og arbejdskraft kan betyde, at udvindingen af stofferne bliver så billig, at naturmedicinen kan blive et realistisk alternativ til antibiotika i landbruget.

Brugen af antibiotika i landbruget mistænkes for at flere og flere bakterier bliver resistente overfor almindelige antibiotika, så selv simple infektioner bliver farlige.

Naturmedicinen udvindes især af oregano og salvie. Den kan opløses i vand og gives til dyrene gennem staldens vandingsanlæg.